Stefanopulos u poseti Beogradu

Izvor: Beta

Sreda, 15.10.2003.

11:05

Default images

Grčki predsednik Konstandinos Stefanopulos poručio je u sredu u Beogradu da će Srbija i Crna Gora imati podršku Grčke na putu ka Evropskoj uniji, ali je naglasio da brzina tog procesa pre svega zavisi od napora same SCG. "Grčki narod i političke snage naći će se na strani Srbije i Crne Gore u naporima da osvoje mesto koje im odgovara u ujedinjenoj Evropi", rekao je Stefanopulos pred poslanicima u Skupštini SCG i naglasio da je neophodno da ideje slobode, demokratije, ravnopravnosti pred zakonom, bezbednosti i saradnje, budu primenjene u praksi i na pravi način izražene na Balkanu.

Ocenjujući da su evropski identitet i perspektiva SCG predstavljaju "političku stvarnost i geostratešku potrebu", grčki predsednik je rekao da će uključenje balkanskih zemalja u EU definitivno "izbrisati termin 'bure baruta' koji je označavao ovaj region, ali će zauvek otkloniti i razloge koji su tome doprineli". Stefanopulos je pozvao narode SCG da se "smelo suoče sa eventualnim treškoćama" na putu ka ujedinjenoj Evropi.

Stafanopulos je posebno naglasio da je evropske vrednosti neophodno afirmisati ne samo "na nivou reči i deklaracija, već sprovođenjem preuzetih obaveza i intenzitetom napora za smanjenje odstojanja koje ih deli od 25 članica EU". Grčki predsednik rekao je da će EU, sa svoje strane, jačati na odlučujući način taj napor i pomagati srazmerno "odzivu na koji nailazi" u zemljama zapadnog Balkana. Kao jedan od značajnih faktora u tom pogledu, on je naveo regulisanje odnosa među zemljama bivše Jugoslavije i pohvalio nedavna izvinjenja koja su uputili predsednik SCG Svetozar Marović i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić narodima tih zemalja. "Hrabro priznavanje i prihvatanje grešaka sa obe strane predstavlja vrlo značajan primer prevazilaženja problematične prošlosti koja je nanela toliko zla", rekao je Stefanopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: