Štrajk radnika “Ju es stil”, podrška austrijskih sindikata štrajkačima

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2003.

09:41

Default images

Oko 8.500 zaposlenih u smederevskoj železari “Ju es stil” nastavili su generalni štrajk, tako što je u sredu izjutra njih oko 3.000 izašlo u protestnu šetnju po krugu fabrike.  Sindikati zaposlenih u železari zahtevaju povećanje cene rada, upošljavanje 450 radnika u četiri dela firme koji nisu obuhvaćeni kupoprodajnim ugovorom, kao i smenjivanje generalnog menadžera Tomasa Kelija. Kako iz Smedereva za B92 izveštava Jelena Ilić, sva postrojenja za proizvodnju čelika i dalje stoje, dok se o minimumu procesa proizvodnje i bezbednosti sistema brine 850 radnika. Protestu su se pridružili i zaposleni iz četiri Sartidova društva, koje “Ju es stil” nije kupio i čija se sudbnina ne zna. Kako smo saznali od lidera dva reprezentativna sindikata, Mileta Vujaničića i Siniše Pelića, oni od narednog meseca neće primati zaradu od ameročkog strateškog partnera. Poziva na pregovore od strane poslodovstva nema, a štrajkači su odlučni da izdrže do ispunjenja zahteva, među kojima je i taj da generalni direktor “Ju es stila” Tomas Keli, ode sa čela firme. “Ništa ne radi. Mi očekujemo da se ispuni naš zahtev da gospodin Tomas Keli preleti ‘preko bare’ ili na neku drugu stranu”, rekao nam je jedan od radnika. Drugi tvrdi da radnici neće posustati: “Treba neko da shvati konačno da će morati, kad-tad da sednu i pregovaraju sa nama, a mi ćemo biti istrajni i nećemo dozvoliti da niko izvrši bilo kakav pritisak na ni jednog zaposlenog”.

Jutros je štrajkačima podeljen najnoviji informator koji je potpisao glavni menadđer Tomas Keli, u kome upozorava sindikalne lidere da su prekršili zakon donoseći odluku o štrajku i minimumu procesa rada. “Mi smo poslali nekoliko pisama vođama sindikata da ih uverimo u našu spremnost za nastavak diskusije. Nismo primili nikakav zvanični dogovor”, navodi se u pismu Kelija. Inače, procenjuje se da će “Ju es stil” dnevno zbog štrajka gubiti između 700.000 i 800.000 dolara, što je za ova dva dana više od 1,5 miliona dolara.

Austrijski sindikat metalskih i tekstilnih radnika, koji zastupa više od 200.000 članova u Austriji, poslao je telegram podrške reprezentativnim sindikatima Sartida koji vode generalni štrajk 8.500 radnika Ju-es-stila. "U potpunosti podržavamo vašu borbu za postizanje minimalnih standarda i izražavamo našu solidarnost s akcijama protesta koje su inicirane ne samo nepoštovanjem prava interesa radnika već i njihovog dostojanstva", stoji u telegramu. "Iako SCG i čitav region jugositočne Evrope treba da bude rekonstruisan, uključujući i prtivatizaciju, kako bi se obezbedio ekonomski razvoj, mi odlučno odbijamo da se to postigne na uštrb srspkih radnika ili preko kršenja njihovih prava", piše u telegramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: