Čomić: Sednice nema zato što je nema

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2003.

22:16

Default images

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj je trebalo da se raspravlja o poverenju Vladi Srbije i predsednici Skupštine Nataši Mićić, čiji je početak bio zakazan za utorak u 10.00 sati, u utorak nije održana. Zvanično obrazloženja za odlaganje sednice tokom celog dana nije bilo. Predveče, nešto pre 19 sati, pred poslanicima se pojavila potpredsednica parlamenta Gordana Čomić: “Uz izvinjenje što je početak današnje Prve redovne sednice redovnog zasedanja, zakazan za 10 časova, odlagan i što nije započeo na vreme, a s obzirom na to da je isteklo radno vreme skupštine, po Poslovniku vas obaveštavam da će sednica zakazana za danas u 10 časova biti održana u četvrtak, 16. oktobra u 10 časova. Zahvljajem”, rekla je Čomić, što je propraćeno glasnim negodovanjem poslanika. Tokom čitavog dana, u Skupštini Srbije trajali su sastanci šefova poslaničkih grupa stranaka vladajuće koalicije sa predsednicom Parlamenta. “DOS pokušava da obezbedi podršku za Vladu i predsednicu Parlamenta”, objasnila je celodnevne konsultacije Gordana Čomić. “Vladajuća većina želi da bude potpuno jasno da imamo podršku i za predsednicu Skupštine i za Vladu Srbije”, rekla je ona. Pred salom za sednice, uz prisustvo velikog broja izveštača, usledio je dijalog izveštača B92 i Gordane Čomić: B92: “Da li to znači da danas vlast nije imala većinu?” Čomić: “Ne, danas nismo imali sednicu Skupštine.” B92: “Zašto?” Čomić: “Zato što nije bilo sednice Skupštine. Biće je u četvrtak u deset.” B92: “I to je obašnjenje potpredsednika Skupštine – nema Skupštine zato što je nema?!?” Čomić: “To je ono što je opis stanja. Zaista mi je žao”.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov kaže da je neodržavanjem zakazane sednice prekršen i Ustav i Poslovnik o radu Skupštine. “Malo je reći – skandal! Sve govori da oni, jednostavno, nemaju potez i da pokušavaju da kupe vreme, ne bi li na taj način kupili neke poslanike i neke poslaničke grupe i tako obezbedili većinu za Vladu Srbije, što se meni u ovom trenutku čini nemogućim. Sve ovo pokazuje da je Vlada pala, samo oni to još ne znaju. Naša odluka je da na ovoj sednici, u svakom slučaju, učestvujemo i izglasamo ovaj dnevni red. Nezahvalno je, s obzirom na najave koje stižu u Skupštinu sa raznih strana, predviđati šta će se dogoditi do četvrtka, pa i samog tog dana”, rekao je Mihajlov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: