Uzaludno devetočasovno čekanje početka sednice

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2003.

09:45

Default images

Do odlaganja početka sednice u utorak došlo je zbog insistiranja opozicionih partija, što su podržale i neke članice DOS-a, da se u dnevni red uvrsti rasprava o poverenju Vladi Srbije i predsednici Skupštine. Opozicija ne bi imala dovoljno glasova da njen zahtev nije podržala Socijaldemokratska partija Slobodana Orlića sa svojih deset poslanika u parlamentu. Kada je postalo jasno da postoji skupštinska većina da rasprava o poverenju Vladi Srbije i predsednici parlamenta Nataši Mićić bude uvrštena u dnevni red današnje sednice, nezvanično su počele da se šire informacije o pregovorima u zgradi Skupštine o načinu kako da se ovakva situacija izbegne. Pominjana je mogućnost da predsednica parlamenta podnese ostavku, kao i da Vlada tokom dana zatraži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Najpre je šef poslaničke grupe SDP Nataša Milojević potvrdila da će deset poslanika te stranke glasati da ova dva predloga opozicije budu uvršteni u dnevni red, ne želeći pritom da precizira kako će glasati u slučaju predsednice parlamenta: “Želimo debatu u parlamentu, kako bismo prostom debatom utvrdili krediblitet i parlamenta i Vlade, jer SDP, da posetim, traži rekonstrukciju Vlade. Glasanje za smenu kada se bude događalo, jeste stvar odluke SDP-a i o tome ćemo vas obavestiti kada dođe vreme”, kazala je Milojević.

Usledile su informacije da su u toku pregovori između funkcionera DOS-a, a najviše je pri tom pominjan potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović, i s druge strane predstavika GSS-a i Nataše Mićić. Predsednica Parlamenta je, prema priči iz kuloara, bila spremna da podnese ostavku, kako bi se izbegla rasprava o njenoj smeni. Posle skoro pet sati čekanja početka skupštinske sednice, prva zvanična potvrda da se takvi razgovori vode, stigla je od poslanika DS Tomislava Panajotovića: “Mislim da je reč o izuzetno značajnim pitanjima kada je reč o sudbini Vlade i predsednika Skupštine i da je normalno da treba obaviti određene dogovore i naći zajedničko rešenje – to je razlog zašto se čeka”, rekao je Panajotović: “Prema informacijama kojima raspolažem, još uvek su u toku pregovori. Ja se nadam da će biti nađeno zajedničko rešenje, s obzirom da je SDP sastavni deo DOS-a i da mora da ima u vidu sve interese DOS-a i zemlje kao celine i skupštine. Izgleda da nije bilo moguće postići dogovor do ovoga trenutka, s obzirom da mnogi učesnici u pregovorima menjaju stavove iz časa u čas i to zaista jeste veoma delikatno”, rekao je Panajotović.

U Skupštini je u međuvremenu saopšteno da je Dragan Rafailović napustio poslanički klub DHSS-Samostalna Srbija i prešao u nezavisne poslanike zbog, kako je objasnio, opstrukcija koja je imao u stranci. Rafilović je široj javnosti postao poznat kada je priznao da nije učestvovao u glasanju prilikom izbora guvernera Kori Udovički, iako se njegovo ime našlo na zvaničnom spisku poslanika koji su tada ubacili svoje glasačke kartice. Ukoliko dođe do glasanja o poverenju Nataši Mićić i Vladi Srbije, Rafailović je rekao da će glasati po svojoj savesti.

Pažnju novinara je privuklo i odsustvo poslanika DS Nede Arnerić koja se u javnosti nije pojavljivala od afere oko glasanja za izbor guvernera. Na interesovanje novinara zbog čega je odsutna i da li je i dalje član i poslanik DS-a, njen stranački kolega Tomislav Panajotović je odgovorio: “Neda Arnerić je poznata glumica sa mnogim obavezama. Odsustvo sa današnje sednice nije mi poznato, meni je lično žao što nije tu, jer ona, pored ostalog, i krasi ovu skupštinu. Prema onome što je gospođa Čomić rekla, Neda Arnerić je još uvek u stranci i još uvek je poslanik”, kazao je Panajotović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: