Grčki predsednik u poseti SCG

Izvor: Beta

Utorak, 14.10.2003.

09:11

Default images

Stefanopulos je u utorak posle podne doputovao u zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori, što je prva poseta jednog šefa grčke države za poslednje dve decenije. Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je da su za Srbiju i Crnu Goru odnosi sa Grčkom od izuzetnog značaja zbog snažnog zalaganja te zemlje za ubrzano pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. "Nadam se da ćemo učiniti što više i što brže možemo da se Grčka više ne oseća tako izolovano kao članica EU na jugu Balkana", poručio je Marović. On je rekao da je to moguće jedino zajedničkim zalaganjem ne samo SCG, već i svih zemalja regiona, kao i svih članica EU koje su u susedstvu. Stefanopulos je rekao da je uveren da će Grčka uspeti da održi zainteresovanost EU za Zapadni Balkan i u budućnosti, jer je to od velike koristi za sve zemlje regiona. Stefanopulos je pozdravio izvinjenja koja su nedavno razmenili predsednici SCG Svetozar Marović i Hrvatske Stjepan Mesić i dodao da su dvojica državnika "na neki način pokazala da sve teškoće iz prošlosti mogu polako da se prevaziđu".

Predsednik Grčke je još kazao da su grčkim Planom za rekonstrukciju Balkana predviđena i finansijska sredstva, od kojih je polovina namenjena SCG. "Grčka je spremna da ubrza proceduru dobijanja tih sredstava pod uslovom da SCG podnese odgovarajuće studije i da se ispoštuju neophodni uslovi", rekao je grčki predsednik.

Marović je istakao značaj unapređivanja ekonomskih odnosa sa Grčkom koja je, kako je rekao, druga zemlja po visini uloženog kapitala u SCG.

Tokom srede, Stefanopulos će nastaviti seriju razgovora sa čelnicima Srbije i Crne Gore, kao i sa najvišim predstavnicima državne zajednice SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: