Sporazum SDP i UGS “Nezavisnost”

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2003.

13:09

Default images

U jeku štrajkova i dan uoči skupštinskog zasedanja na kome bi trebalo da bude postavljeno pitanje poverenja Vladi Srbije, jedna od članica vladajuće kolaicije – Socijaldemokratska partija – zaključila je sa Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost" Sporazum o zajedničkom delovanju. Predsednik UGS “Nezavisnosti" Branislav Čanak na današnjoj konferenciji za štampu  sporazum je predstavio kao “konkurs za brigu o socijalnoj pravdi, otvoren za sve sindikalne, političke i društvene aktere na tranzicionoj sceni Srbije, za svakog ko ima demokratske ambicije”. Na naše pitanje kako komentariše aktuelne štrajkove u Srbiji, Čanak je odgovorio: “Mi nismo imali nikakve konkate, pošto niko nije ni probao da kontaktira sa nama. Mi ne znamo zašto neko namerava da to radi, dokle će izdržati, kada će posustati, da li će u jednom momentu tražiti pomoć… Prema tome, nikakve elemente nemam da bih vam dao konkretan odgovor. Ono što bi mogao da vam kažem je prema onome što sam pročitao u novinama, a to ne bi bili korektno, pošto pitanje nije usmereno prema meni kao čitaču novina, već kao predsedniku jednog sindikata. A kao predstavnik radnika, ja nikakvu informaciju nema. Da ih, s druge strane, mi vučemo za rukav i pitamo ‘a šta vi to radite’, nije ni to rešenje”, rekao je Čanak, čiji je sindikat, inače, jedini uz slovenački sindikat sa prostora bivše SFRJ, pripada konfederaciji evropskih sindikata.

Lider SDP Slobodan Orlić smatra da je Vlada Srbije "propustila šansu da pristupi socijalnom dijalogu", kao i da će rezultat ovog sporazuma biti bolji zakoni koji će se ticati prava radnika, a nikako uticaj na ishod parlamentarnih izbora, bilo redovnih ili vanrednih. “Posle ovoga što je rekao drug Branislav Čanak, ja ću iz pozicije predsednika SDP u ime našeg rukovodstva ponoviti ono što smo i ranije rekli: Mi smo u sindikatu “Nezavisnost” prepoznali našeg parntera. Mi smo se pripremali za ovaj sporazum, ne za izbore. U ovoj fazi se razmišlja kako da zakoni (njihovi predlozi), kojih ima i koji će doći na red jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, a već su neki najavljeni, ako budu usvojeni budu rezultat konsenzusa i direktnog dogovora jedne političke partije (sa Sindikatom). Ja se nadam da će ih biti više (partija koje se dogovaraju sa sindikatima)”, rekao je Orlić.

Sociolog Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternativa, ne smatra da ovakvi sporazumi ugrožavaju političke slobode sindikalnog članstva i kaže da ne predstavljaju novinu u odnosima sindikata i političkih stanaka. “U mnogim zemljama oni blisko sarađuju, a u mnogim zemljama sidikati imaju svoje stranke i obrnuto”, kaže Mihajlović. “Mnogo je bolje da takva operacija bude javna nego da se odvija ispod žita”, rekao je on. Na našu konstataciju da je to ipak očigledan politički profit za stranku iza koje je stao jedan sindikat, Srećko Mihajlović je odgovorio: “Ovako se prilično dobro zna na čemu smo. Kada se uzme u obzir stvarni život, činjenica je da sindikat ne može da obezbedi lojalnost svojih članova u tolikoj meri da oni glasaju za onu stranku za koju joj rukovodstvo sindikata kaže da je prava i jedina. Međutim, sama činjenica da rukovodstvo može da utiče na najveći broj svojih članova, govori o tome da ovakvi sporazumi mogu da imaju efekta”, rekao je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: