Još uvek nepoznat sastav albanske delegacije

Izvor: B92

Subota, 11.10.2003.

10:39

Default images

Uz potvrdu predsednika Kosova Ibrahime Rugove i očekivanog pozitivnog odgovora predsednika parlamenta Nedžata Dacija, u Prištini je, pred početak dijaloga u Beču, najuže rukovodstvo Demokratske partije Kosova donelo je odluku da njen predstavnik bude član prištinske delegacije. Još uvek se, medjutim, ne zna da li će to biti premijer Bajram Redžepi, iz Prištine izveštava Zoran Ćulafić. “Podržavam razgovore u Beču i učestvovaćemo u tim razgovorima”, rekao je  za B92 u subotu u Grand hotelu u Prištini lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, na proslavi četvrogodišnjice osnivanja te stranke. Tači nije precizirao kakav će biti sastav kosovske delegacije koja će otputovati u Beč 14. oktobra. Demokratska partija Kosova smatra da je u interesu da dođe do razgovora u Beču. “Ovo nije najbolji proces, ali konstruktivan i principijelan dijalog će biti od koristi za sve”, rekao je Tači. “Imamo kosovske institucije da donesu odgovornu odluku za dobro političkog i institucionalog jedinstva, a u potpunom skladu sa interesima stanovništva Kosova i naporima međunarodne zajednice na Kosovu”, zaključio je Tači. Premijer Kosova Bajram Redžepi rekao je za B92 da u ovom momentu nije spreman da da bilo kakvu izjavu vezanu za predstojeći dijalog u Beču.

Profesor Univerziteta u Prištini, sociolog Fadilj Maljoku, u izjavi za Radio B92 kaže da je opšti konsenzus na kosovu da je potrebno ići u najjačem sastavu na pregovore u Beč. Kako se smatra u glavnom gradu Kosova, ukoliko bi tamošnji politički lideri odlučili da odbiju poziv šefa UNMIK-a Harija Holkerija, međunarodna zajednica bi anatemisala albansku stranu. “U subotu popodne će naš premijer reći da li će ići, Rugova, kao predsednik Kosova, je već dao saglasnost. Dok srpska strana ima taj konsenzus, albanska strana još nije dobila tu političku pokrivenost da ide u te razgovore. Ja mislim da će sve biti u redu na kraju i da će ići kompletna delegacija, ne znam nivo, još u to nisam upućen, ali sam siguran da će dve najveće političke partije, Tačijeva i Rugovina, odlučiti da idu”, rekao je Maljoku.

Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, rekao je za Dnevnik Radija B92 da je jako loše to što Holkeri, poput svog prethodnika Mihajla Štajnera, nema snage da se odupre albanskim pritiscima. “Moram reći da je metodologija priprema dijaoga u Beču diletantska. I to zabrinjava, jer nije jasno da li je to neznanje ili se jednostavno radi o nečemu drugome. Ali, kratko rečeno, onoga časa kada je Holkeri razdvojio delegaciju UNMIK-a od delegacije kosovskih institucija, Albanci su postavili zahteve za novim ministarstvima, a to znači prenos funkcija u nekoliko dana. Ima puno znakova da će Holkeri morati da popusti. Sad se, zapravo, radi o pregovorima o dizanju kompetencije i nadležnosti privremenih organa, i moram da kažem da je to jedna velika slabost Holkerija, da se pokazao da je vrlo podložan albanskim pritiscima, i mogu da vam kažem da je on sebe već doveo u situaciju u kojoj je Štajner bio u drugoj polovini svoga mandata, da je jednostavno neotporan na albanski pritisak”, rekao je Janjić.

Inače, agencija Beta prenosi da je predviđeno da skup u Beču počne pozdravnim obraćanjima, posle čega će biti formirane četiri radne grupe za rešavanje problema povratka raseljenih lica, rasvetljavanje sudbine nestalih, energetike i transporta. Predsedavajući svake od radnih grupa biće zvaničnik UNMIK-a, a celog skupa Hari Holkeri. Nijedno od rešenja za pitanja kojima će se baviti članovi radnih grupa neće biti moguće doneti bez saglasnosti obeju strana. Ukoliko se neka od strana ne saglasi, onda će problem biti prenet na članove plenarnog tela u dijalogu, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: