DOS razmatra mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora

Izvor: B92

Petak, 10.10.2003.

11:32

Default images

Inicijativa za smenu Nataše Mićić mogla bi da bude uvertira  ne samo za smenu Vlade već i za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, koji bi mogli da uslede mnogo ranije nego što se i pretpostavljalo. Uprkos činjenici da je premijer Živković negirao mogućnost da pre glasanja u Skupštini Vlada zatraži održavanje vanrednih izbora, neki njegovi saradnici otkrivaju da se u vladajućujoj koaliciji ipak razmišlja u tom pravcu. Naime, jedan od potpredsednika Vlade Jožef Kasa rekao je da bi raspisivanje vanrednih  izbora mogla da zatraži sama Vlada, kao način za izlazak iz postojeće parlamentarne krize. I Radio B92 saznaje da se razmišlja o mogućnosti  raspisivanja izbora pre nego što uopšte dođe do rasprave o poverenju Nataši Mićić. To nam je potvrdio i funkcioner Građanskog Saveza Srbije Ivan Andrić. “To je svakako jedna od teoretskih mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, mi razmatramo sve mogućnosti, pa i tu. Mi se ponašamo kao da imamo većinu, a svoje ponašanje ćemo promeniti ukoliko se ispostavi da većine nema”, rekao je Andrić. Trenutna strategija vladajućeg DOS-a, jeste da se sa dnevnog reda  u utorak skinu obe sporne tačke, glasanje o nepoverenju Nataši Mićić i Vladi Srbije. To će svakako zavisiti od toga da li postoji parlamentarna većina.

Dejan Mihajlov šef poslanika Demokratske stranke Srbije, koja i traži smenu Vlade, procenjuje da bi smena čelnika Skupštine dovela  do nove situacije u parlamentu - koja bi vrlo brzo prouzrokovala raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. “Ima i ozbiljnijih i manje ozbiljnih informacija da se o tome razmišlja. Ako ostatak DOS-a proceni da je dovedeno u pitanje dalje predsedavanje Nataše Mićić i da ima dovoljno glasova za izglasavanje nepoverenja Vladi, mislim da će oni pre posegnuti za raspisivanjem vanrednih izbora nego da raspravom o poverenju vladi rizikuju svoju smenu”, rekao je Mihajlov.

U prilog tezi da bi smena Nataše Mićić vodila padu Vlade - govori i činjenica da opozicione partije  nisu ni razgovarale oko zajedničkog kandidata za predsednika parlamenta. Ivan Andrić iz GSS-a ocenjuje kao pogrešna tumačenja koja smenu predsednika parlamenta vezuju za njegovu ličnost, u ovom slučaju za  Natašu Mićić. “Nataša Mićić je dolaskom na mesto predsednika Skupštine Srbije na sebe preuzela jednu funkciju, jednu odgovornost, i glasanje o njoj je glasanje o politici. Svakako je pogrešna teza da se tu glasa o poverenju samoj ličnosti Nataše Mićić, već se glasa o poverenju, ili načinu vođenja jedne politike čiji je Nataša Mićić simbol”, rekao je Andrić.

Priča o tome da bi jedan socijalista, u ovom slučaju najstariji potpredsednik, Ljubiša Maravić, ponovo  mogao biti na funkciji  predsednika parlamenta, pa samim tim i države, gubi na značaju ako se ima u vidu  da vršilac dužnosti predsednika parlamenta nema ustavna ovlašćenja koja sada pripadaju Nataši Mićić. Stručnjaci za ustavno pravo smatraju da Maravić ne bi mogao da bude ni član Vrhovnog saveta odbrane s obzirom na pravnu prazninu u važećim aktima. Aktuelna inicijativa za smenu vlade, u međuvremenu, praćena je igrom na dva fronta.  Pošto su neke članice DOS-a uslovile podršku kabinetu premijera Živkovića, iz opozicionog tabora počelo je slanje otvorenih  ponuda za formiranje novih koalicija i saradnju u budućoj srpskoj Vladi. Drugim rečima, malim strankama nudi se budućnost ako saradjuju na rušenju Živkovićeve vlade. Do 14. oktobra, kada je zakazana sednica Skupštine, ostalo je još četiri dana. Za sada je jedino sigurno  da je za izglasavanje nepoverenja Nataši Mićić potrebna prosta, a Vladi apsolutna većina poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: