Karla del Ponte optužila SCG za nedovoljnu saradnju

Izvor: B92

Petak, 10.10.2003.

09:13

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte optužila je pred Savetom bezbednosti vlasti u Beogradu da ne saradjuju dovoljno sa Tribunalom. Podnoseći godišnji izveštaj o radu haškog tužilastva, ona je navela da ima razloga da veruje da "od 17 begunaca koji su još na slobodi", "mnogo više od polovine, a medju njima i Ratko Mladić, boravi u Srbiji i Crnoj Gori". "Na suđenju Slobodanu Miloševiću, kao i na drugim, osećam volju vlasti da sačuvaju ključne dokumente koji bi mogli da pruže dokaz o uključenosti nekadašnjih vlasti u Beogradu u zločine počinjene u Bosni i Hercegovini", rekla je Del Ponte. Od predstavnika vlasti u Beogradu nije bilo moguće dobiti komentar  izveštaja.

Profesor Međunarodnog prava Vojin Dimitrijević za Radio B92 kaže da je izveštaj Karle Del Ponte samo element celokupne ocene o saradnji Beograda sa Tribunalom, o čemu konačnu reč može da da samo predsednik Tribunala. “Nisam stekao utisak da je sudija Meron tokom poslednjeg boravka u Beogradu imao iste stavove kao Karla dDel Ponte”, kaže Dimitrijević. “Karla Del Ponte govori o svojim utiscima. Utisci su utisci, a činjenice su činjenice. Naravno, u Beogradu ona viđa razne ljude i ne može baš tačno da razlikuje ono što joj se govori zvanično u ime države i što govore ljudi koje sretne. Nije nikakva tajna da je naše javno mnjenje još uvek protiv Tribunala, međutim, koliko ja znam, učinjeni su veliki napori od onih koji zapravo imaju dužnost da sprovode tu saradnju, da se svim zahtevima udovolji, pogotovo po pitanju dokumenata”, rekao je Dimitrijević.

U izveštaju Savetu bezbednosti, Karla Del Ponte takodje navodi da Tužilaštvo trenutno vodi 13 istraga protiv osoba sa područja bivše Jugoslavije koje su bile na najodgovornijim mogućim položajima i odgovorne su za ratne zločine. “Stalno razmatram te istrage i kako sada stvari stoje, moguće je da neće sve rezultirati optužnicama”, rekla je Del Ponte, navodeći pred Savetom bezbednosti da iz razumljivih razloga ne može da iznese druge detalje. Vojin Dimitrijević smatra da Haškom tribunalu nisu od koristi ovakve nedorečenosti, koje proizvode spekulacije, poput poslednje, da je Del Ponte navodno uručila nove optužnice vlastima tokom nedavnog boravka u Beogradu. “Nema razloga da ne verujem premijeru Živkoviću da nije dobio nikakve optužnice. Nemam razloga da ne verujem Karli Del Ponte da ona vodi neke istrage. Ali, trebalo bi da i ona bude oprezna, jer se ovde sa tim manipuliše, zastrašuju se ljudi, činjene su vrlo loše usluge demokratiji. Sa ovakvim poluvestima se upravo stvara taj efekat kod nekih ljudi, koji ni po kom osnovu ne bi bili podvrgnuti istrazi, da su možda pod istragom i da se onda navedu na neku saradnju sa snagama koje stavrno imaju razloga da se boje Haškog tribunala”, rekao je Dimitrijević.   

Del Ponte je kritikovala i Republiku Srpsku čije vlasti, kako je kazala, "nisu ni locirale niti uhapsile nijednog od optuženih begunaca". "(Radovan) Karadžić je poznat po tome što se stalno premešta izmedju Republike Srpske i Crne Gore", rekla je Del Ponte, dodavši da vlasti RS kriju arhive koji su potrebni Tribunalu. "Izgleda da još ima uticajnih elemenata u policiji i vojsci RS koji pružaju podršku i aktivnu zaštitu beguncima i osumnjičenima za ratne zločine", kazala je ona.

Povodom Hrvatske, glavni tužilac Haškog tribunala rekla je da hrvatska vlada sada "profesionalno i ozbiljno" tretira "većinu zahteva" suda. Del Ponte je, međutim, kazala da "hrvatske vlasti snose odgovornost za neuspeh hapšenja i prebacivanja u Hag generala Ante Gotovine", za koga tvrde da se nalazi van Hrvatske, dok ona ima razloga da veruje suprotno. Del Ponte je Savetu bezbednosti UN podnela redovan godišnji izveštaj o radu tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Prethodno, izveštaj o radu je Generalnoj skupštini UN podneo predsednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron koji je naglasio da će zavrsetak rada tog suda zavisiti od saradnje država za koje je nadležan, posebno od brzine hapšenja preostalih glavnih optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: