Ambasador Šahović: SCG svesna obaveza prema Tribunalu

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2003.

20:22

Default images

Ambasador Srbije i Crne Gore pri UN Dejan Šahović poručio je u četvrtak, pred Generalnom škupstinom UN, da je SCG svesna da je saradnja sa Haškim tribunalom njena obaveza i da ima još dosta toga da se uradi. "Saradnja sa Haškim sudom je proces i moja vlada će nastaviti da ulaže sve svoje napore za njegovo unapređenje", rekao je Šahović, prenoseći i stav SCG da bi invidualna odgovornost za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije trebalo da bude utvrđivana i pred nacionalnim sudovima.

Podrobno informišući Generalnu skupštinu UN o zakonodavnim i drugim reformama u SCG, koje su preduzete radi unapređenja saradnje sa Haškim sudom, Šahović je podržao rešenost Haškog tužilaštva da okonča istragu i podizanje optužnica do kraja 2004. godine, a posebno prve optužnice protiv članova bivše Oslobodilačke vojske Kosova za ratne zločine na Kosovu. SCG očekuje sa velikim interesovanjem i rezultate drugih istraga o zločinima počinjenim nad pripadnicima manjinskih naroda na Kosovu. Šahović je posebno ukazao na izmenu Zakona o saradnji sa Haškim sudom, kojom su ukinute ranije restriktivne odredbe u vezi sa izručenjem osumnjičenih. Navodeći da je SCG od 8. avgusta 2002. dobila od Haškog tribunala 17 zahteva za hapšenje optuženih, on je naglasio da se pet optuženih dobrovoljno predalo, da su vlasti SCG trojicu optuženih uhapsile i izručile Hagu, kao i da je u toku proces izručenja još jednog optuženog za ratne zločine u Dubrovniku. Šahović je naveo i da je Haškom tribunalu od 2001. godine predato više od 7.000 zaštićenih dokumenata, kao i da je najmanje 130 osoba, uključujući tri bivša visoka državna zvaničnika, oslobođeno obaveze čuvanja vojne ili državne tajne radi svedočenja pred Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: