Vlada zadovoljna do dogovorenim, sindikat optužuje Vladu za represiju

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2003.

18:05

Default images
Vlada Srbije saopštila je u četvrtak da je zadovoljna dogovorima koji su postignuti sa predstavnicima sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i "pozitivnim tokom pregovora" sa sindikatima zdravstva. "Vada Srbije će, kao i do sada, u četvrtoj godini svog mandata, prioritetno rešavati pitanje zarada zaposlenih u javnim službama, u okviru postojećih sredstava i planirane inflacije u 2004. godini od sedam odsto", saopšteno je posle sednice Vlade.

Uprkos ovakvom stavu Vlade, međutim, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, koji se već osmi dan nalazi u štrajku, najavio je dalju radikalizaciju protesta. Kako je Radiju B92 rekla predsednica tog sindikata Jadranka Bosnić, Sindikat će u petak objaviti na koji način namerava da radikalizuje štrajk. Jadranka Bosnić je rekla i da se Sindikat lekara i farmaceuta neće odazvati pozivu Vlade na razgovore. Vlada je, naime, saopštila da je taj sindikat pozvan na nastavak razgovora sutra u 11 sati, dok će pregovori sa reprezentativnim sindikatima biti održani u ponedeljak. “Vlada nas je pozvala na nastavak razgovora. Prvi razgovor se obavio 30. septembra, gde smo saznali da gospodin zamenik ministra nema mandat da pregovara ni razgovara o štrajkačkim zahtevima. Molili smo i tražili od njih da nas pisanim putem obaveste da li sada imaju mandat za pregovaranje. Dobili smo odgovor da nismo reprezentativni sindikat. Sa nama hoće da razgovaraju i ćaskaju uz kafu, bez mandata, a sa drugim sindikatima ‘foliraju’ neke razgovore, dogovore i pregovore. Mi nemamo vremena da ga gubimo na takve razgovore uz kafu, bez rešenja. Mi hoćemo da budemo pozvani na pregovore, jer mi smo i najavili i prijavili štrajk. Ja bih stvarno molila Vladu da nauči Zakon o štrajku”, rekla je Bosnić. Ona je rekla i da Vlada nastoji "nezakonitim sredstvima da uguši" štrajk. Kao konkretnu meru represije, ona je navela to što je u prostorije Sindikata lekara i farmaceuta poslat predstavnik poreske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: