Ministarstvo: Štrajkuju 53 ustanove, SFLS: Štrajkuje 16

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2003.

21:32

Default images

Ministarstvo zdravlja Srbije u utorak je odbacilo kao netačne navode o broju zdravstvenih ustanova u Srbiji koji se nalaze u štrajku, a koje je izneo Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u Beogradu od 53 zdravstvene ustanove štrajkuje njih 16, dok se u većini zdravstvenih ustanova van Beograda rad obavlja regularno, navodi se u saopštenju Ministarstva. Prema podacima SLFS, štrajk se odvija u 132 zdravstvene ustanove u Republici, uz poštovanje minimuma procesa rada. Ministarstvo zdravlja smatra da je nedopustivo da "medicinska trijaža" pacijenata, u smislu utvrđivanja medicinskih prioriteta, a u skladu sa zakonom i utvrđenim minimumom procesa rada, bude obavljana na ulaznim vratima ustanove, jer na taj način podaci o zdravstvenom stanju jednog pacijenta bivaju iznošeni u prisustvu drugih, čime se povrešđuje zagarantovanost profesionalne tajne.

U saopštenju se ističe i da zaposleni u štrajku sprečavaju zaposlene koji ne štrajkuju da redovno obavljaju svoje poslove. Ministarstvo zdravlja će vršiti nadzore u zdravstvenim ustanovama koje su u štrajku i u svim slučajevima nepropisnog postupanja s pacijentima preduzimaće mere u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

U pregovorima s reprezentativnim sindikatima zdravstva Ministarstvo će definisati zdravstveni budžet za sledeću godinu i njegove prioritete, navodi se u saopštenju i dodaje da ekonomski potencijal i obim budžeta ne mogu da zadovolje neke od zahteva koji se iznose u javnost.

Sindikat traži od Vlade korekciju koeficijenata zarade zaposlenih u zdravstvu. Sadašnji odnos najniže i najviše plate je 1:2,87, a zahtev je da on bude 1:4. Do sada je zaposlenima ponuđeno povećanje zarada od tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: