Sindikat lekara i farmaceuta pooštrava štrajk

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2003.

09:10

Default images

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je u utorak uveče da ce pooštriti mere štrajka, što, između ostalog, podrazumeva obustavljenje izdavanja administrativno-medicinske dokumentacije, lekarskih uverenja za vize, vozačke dozvole, uverenja za rad, povredne liste, uverenja za bolovanje, prijava novorođenih i umrlih, redukciju komunikacije s pacijentima, sve dijagnostike, dok će rendgen i ultrazvuk biti svedeni na koriđćenje u stanjima opasnim po život pacijenata. Počeće zborovi lekara u ustanovama i okupljanja na ulici.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Jadranka Bosnić kaže za B92 da su lekari i farmaceuti prinuđeni na te drastične mere jer je Vlada nezakonito izbegavala pregovore, a pregovara sa sindikatima koji nisu u štrajku i koji nemaju zahteve. Uvođenje radikalnih mera će, prema njenim rečima, ići postepeno, tako da će u sredu biti nastavljeno poštovanje minimuma procesa rada. Ostale mere, a krajnja bi bila izlazak lekara na ulice, bile bi uvedene naknadno. “I sami u strahu zbog tako drastičnih mera, da ne bismo načinili grešku, u sredu ćemo objaviti broj centralnog interventnog mobilnog telefona za hitne slučajeve, kako bi pacijentima u zdravstvenim organizacijama bila pružena pomoć”, rekla je Jadranka Bosnić.

Ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić je, gostujući u utorak uveče u “Vestima” TV B92, komentarišući štrajk lekara i farmaceuta i pooštravanje mera, rekao da “je došlo do promene u liderstvu tog sindikata i da je pre te promene bilo ritma u pregovorima”. “Novi lideri, po onome što sam do sada video, rade najradikalnije stvari u Srbiji, a mislim da bi trebalo da razmišljaju o posledicama koje će ih zadesiti, posledice po svoj rejting. Lako je napraviti velik lom na kratak rok da bi bila uplašena Vlada, ali sve to nosi neke posledice. Mi smo do sada poštovali sve dogovore sa sindikatima, do zadnje pare, i hoćemo tako da radimo, ali ne možemo pokleknuti, najmanje sada. Postoje nerealni zahtevi da plate budu povećane odmah za 46 odsto, a u poslednjih 18 meseci je lekarima povećana za 64 odsto. To je zahtev koji mi ne možemo ispuniti. Biće razgovora, ali ne na ovaj način, oni rade u državnoj službi. Mogu dobiti veće plate ako ima manje ljudi”, rekao je Đelić.

Povodom optužbi da Sindikat lekara i farmaceuta nije reprezentativan, jadranka Bosnić kaže da “je reč o zameni teza jer je najavljen zakonit štrajk i ponuđen je minimum procesa rada”. “Vlada nije učinila ono što je po zakonu bila dužna da učini, a to je da donese opšti akt o minimumu procesa rada, već je saopštila da je to ona uredba koju je ona donela. O minimumu procesa rada se pregovara, a to nije učinjeno, o početka nas ignorišu, a ne znam zašto. Pretpostavljam da taj problem prevazilazi njihove mogućnosti”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: