Karla del Ponte pozvala Gotovinu da se preda ako mu je "Hrvatska na srcu"

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2003.

08:56

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte pozvala je u ponedeljak odbeglog haškog optuženika, generala Antu Gotovinu, da se preda Haškom tribunalu ako "ima Hrvatsku na srcu". Karla del Ponte je posle razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom rekla da se saradnja Tribunala i Zagreba odvija "uglavnom uspešno i na zadovoljstvo obe strane". Ona je rekla da priprema i 29 novih sudskih zahteva, za koje ima potvrdu hrvatskih vlasti da će na njih biti odgovoreno. Račan je posle razgovora izjavio da je Vlada Hrvatske svesna da mora rešiti "slučaj Gotovina". “Svesni smo svojih obaveza i odlučni smo da ih ispunimo. Verovatno će se mnogi u Hrvatskoj složiti da bi bilo istorijski tragično da Hrvatska bude talac tog nerešenog slučaja. Niti je mene Karla del Ponte uveravala da je apsolutno sigurno da je on u Hrvatskoj, niti sam ja apsolutno tu mogućnost negirao. Mi ćemo svaku informaciju koju dobijemo proveriti i nećemo oklevati da se prema njoj postavimo odgovorno i efikasno. Mi još takvu informaciju, nakon provere da li je Gotovina u Hrvatskoj, nismo dobili. Ako je dobijemo, mi nećemo oklevati da ga uhapsimo", rekao je Račan.

Karla del Ponte je u Zagreb doputovala tri dana pre podnošenja godišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom. U Zagrebu se procenjuje da će taj izveštaj umnogome uticati na proces ratifikacija Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i Evropske unije i na ispunjenje političkih kriterijuma za kandidaturu Hrvatske za EU. Rešavanje "slučaja Gotovina" zahtevaju Vlade Velike Britanije i Holandije kako bi ratifikovale Sporazum o pridruživanju Hrvatske EU. Kako se ocenjuje, ukoliko to ne bude izvršeno do početka sledeće godine, Hrvatska ni 2007. neće postati član EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: