Potpisan Sporazum o povratku izbeglih osoba iz SCG i BIH

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2003.

18:22

Default images
Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić i ministar za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo potpisali su u ponedeljak u Beogradu bilateralni Sporazum o povratku izbeglica. Potpisnici Sporazuma obavezali su se da će urediti uslove za dobrovoljan, organizovan i međusobno usaglašen povratak izbeglih lica iz BIH koja privremeno borave u SCG i obratno. Oni su se obavezali i da će svim izbeglim osobama pružiti bezbednost i zaštitu, bez diskriminacije, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio je da je taj akt izuzetno značajan za unapređenje bilateralnih odnosa Beograda i Sarajeva, ali i za ostaavarivanje prava izbeglica na teritorijama dveju zemalja. Rasim Ljajić je istakao da se na osnovu tog sporazuma stvara dodatni pravni osnov za ubrzanje procesa povratka i ostvarivanje stanarskih i imovinskih prava izbeglih lica u obe države. "Pitanje povratka izbeglica dugo je opterećivalo odnose dve zemlje. Danas je to pitanje sve manje političko i bezbednosno, a sve više ekonomsko i humanitarno", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: