Optužnica će biti dostavljena optuženima

Izvor: B92

Petak, 26.09.2003.

09:36

Default images

U procesu koji će biti vođen protiv Slobodana Miloševića, Milorada Ulemeka Legije, Radomira Markovića, Milorada Bracanovića, Nebojše Pavkovića i pet članova bivše Jedinice za specijalne operacije za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, određen je sudija koji je konstatovao da je optužnica propisno sačinjena. On je potpisao naredbu da optužnica bude dostavljena svim optuženima i njihovim braniocima s porukom o pravu na prigovor. Optužnica će Miloševiću biti dostavljena preko Nacionalnog komiteta za saradnju s Haškim tribunalom.

Optužnicom, u koju je Radio B92 već imao uvid, Milošević se tereti da je u više navrata “iz niskih pobuda podstrekivao druge” da izvrše krivično delo ubistva Stambolića i Draškovića. U optužnici piše da je Milošević, “procenjujući da ponovno i pojačano političko angažovanje Draškovića i Stambolića može ugroziti njegovu buduću vlast i političku moć”, ubedio Milorada Ulemeka Legiju u neophodnost likvidacije najpre Draškovića, a kasnije i Stambolića.

Advokat Vuka Draškovića Rajko Danilović izjavio je za B92 da je zadovoljan podignutom optužnicom jer je “ona potvrdila sve sumnje da je Milošević naručilac političkih ubistava u Srbiji. “Pravna formulacija je da je Milošević odgovoran kao podstrekač, a podstrekač je takođe izvršilac krivičnog dela i čak je stepen njegove krivične odgovornosti veći nego drugih učesnika krivičnog dela, jer je on idejni tvorac, inspirator, osoba koja je ustvari donela odluku i koja je za izvršenje te odluke koristila legalne institucije sistema, Državnu bezbednost i njenu specijalnu jedinicu, ‘crvene beretke’”, kaže Danilović.

Za bivšeg šefa DB Radomira Markovića i bivšeg načelnika Generalštaba VJ Nebojšu Pavkovića u optužnici se kaže da su “prihvatili i sa umišljajem pomogli Legiji i članovima njegove kriminalne grupe u izvršenju krivičnog dela ubistva u pokušaju Vuka Draškovića, a Marković i ubistva Ivana Stambolića”.

Bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka optužnica tereti da je citiramo pristupajući realizaciji prihvaćenog zahteva Slobodana Miloševića izdao naređenje članovima svoje kriminalne grupe da izvrše pomenuta krivična dela”. “Po dobijenom zadatku, Branko Berček, Nenad Ilić i Leonid Milivojević su pokušali 15. juna 2000. da liše života Vuka Draškovića”, piše u optužnici. Za svirepo ubistvo Ivana Stambolića, postupajući po naređenju, optužnicom su, pored Berčeka i Milivojevića, obuhvaćeni i Dušan Maričić, Nenad Bujošević i svedok-saradnik koji je policiji i istražnim organima pomogao da reše “slučaj Stambolić”.

Za tadašnjeg načelnika Odeljenja za bezbednosne poslove u JSO Milorada Bracanovića u optužnici se kaže da je od Legije saznao da se priprema, a kasnije i da je izvršeno, ubistvo Stambolića. On je optužen da ništa nije preduzeo da pripremu prijavi i time spreči krivično delo, niti da prijavi njegovo izvršenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: