Pripreme za predsedničke izbore u Srbiji

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2003.

08:23

Default images

Odluku o predsedničkom kandidatu DOS će doneti sledeće nedelje, deo stranaka vladajuće koalicije protivi se predsedničkim izborima, za DSS i G17 plus ovi izbori nisu interesantni, a samo su radikali već saopštili ime Tomislava Nikolića kao svog kandidata. Ovako ukratko izgleda prvi dan kampanje za predsedničke izbore u Srbiji, raspisane za 16. novembar.

Kao kandidat vladajuće koalicije, nezvanično se spominje predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović. On se, kako je najavljeno, do kraja nedelje o ovom pitanju neće izjašnjavati. Potpredsednik Demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka za predsedničke izbore predložiti kanandidata čija pobeda neće predstavljati ničiji poraz. “U narednih nedelju dana građanima ćemo saopštiti ime te osobe”, rekao je Jovanović. On je naglasio da je Demokratska stranka odlučila da na svaki način izbegne konflikt na predsedničkim izborima i da zbog toga i druge dominantne stranke moraju da odstupe korak u nazad i podrže jednog kandidata, koji će biti prihvatljiv za sve.

Članice vladajuće koalicije DHSS, Demokratska alternativa, Sandžačka demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara još uvek su protiv predsedničkih izbora. Zajedničko u stavovima tih stranka jeste da su izbori »gubljenje vremena«, ali i da eventualni zajednički kandidat DOS-a ne bi na njima mogao da pobedi.

Portparol G17 Plus Ksenija Milivojević ocenila je neozbiljnim raspisivanje predsedničkih izbora u trenutku kada je Srbija, kako je ocenila, u ozbiljnoj političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj krizi. Milivojevićeva kaže da G17 Plus taj potez smatra još jednom manipulacijom vlasti, u pokušaju da kupi vreme i izbegne raspisivanje parlamentarnih izbora.Potpredsednik DSS-a Dragan Jočić je izjavio za B92 da njegova stranka neće imati kandidata na predsedničkim izborima. “Raspisivanje ovih izbora nije put ka stabilnosti i bezbednosti u Srbiji, u bilo kom pogledu”, kaže Jočić. "Ovim izborima se želi da se zamagli situacija i da se produži život jedne vlade koja želi onako nesmetano da vrši svoj mandat pune četiri godine. Predsednički izbori neće ništa doneti, osim što će koštati i narodne energije i narodnih para. To je potez jedne vlade u očaju, jedne vlasti u očaju, koja želi da jednom dimnom zavesom pokrije sadašnju situaciju i brojne afere i jednu nesposobnost u upravljanju državom", rekao je Jočić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: