Šahović: Turobna stvarnost na Kosovu, Holkeri ohrabrenje

Izvor: B92

Petak, 12.09.2003.

22:06

Default images
Ambasador Srbije i Crne Gore u UN Dejan Šahović ukazao je u petak pred Savetom bezbednosti UN na "turobnu" stvarnost na Kosovu, ali i pozdravio odlučnost novog specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN na Kosovu, Harija Holkerija da se uhvati u koštac sa problemima.

Beograd je "izuzetno zabrinut zbog daljeg pogoršavanja bezbednosne situacije, posebno ako se ima u vidu činjenica da nisu uhvaćene osobe odgovorne za zločin u Goraždevcu, ubistvo Dragana Tonića, niti za napadu u Cernici. Takođe žalimo zbog toga što osobe odgovorne za ubistvo policajca UNMIK-a Satiša Menona nisu pronađene", rekao je Šahović u govoru pred Savetom bezbednsoti.

"Nasuprot toj turobnoj pozadini, novi specijalni izaslanik generalnog sekretara Hari Holkeri preuzeo je svoje dužnosti i, jasno je, izuzetno teške zadatke. On tek treba da se smesti u Prištini, ali mi već vidimo njegovu odlučnost da se suoči sa postojećim problemima", dodao je ambasador SCG.

Šahović je napomenuo da "Beograd pozdravlja prioritete koje je sebi postavio Holkeri kao što su uspostavljanje vladavine prava, obezbeđivanje osnovnih prava i sloboda, borba protiv organizovanog kriminala, izgradnja multietničkih institucija i ekonomski razvoj, što jesu preduslovi za trajnu stabilnost u pokrajini".

Šahović je kao posebno ohrabrujuće ocenio to što je međunarodna zajednica u više navrata tokom poslednjih dana pokazala odlučnost da se okončaju ciklus nasilja i ekstremizam. "U tom kontekstu očekujemo konkretne mere protiv Albanske nacionalne armije, koju je UNMIK proglasio terorističkom organizacijom", dodao je ambasador. "Želimo da uspostavimo regularan dijalog sa Kontakt grupom kako bi nastavili da doprinosimo sprovođenju rezolucije 1244 i, na širem planu, stabilizaciji u regionu", rekao je Šahović. Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, ambasador SCG u UN je rekao da je Beograd "potpuno spreman za konstruktivan angažman u svim razgovorima od važnosti za svakodnevni život svih građana Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu nacionalnost". Šahović je napomenuo važnost uloge koju u dijalogu ima Holkeri, kao i Kontakt grupa i Evropska unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: