Stručnjaci o izvinjenjima Marovića i Mesića

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.09.2003.

15:54

Default images

Stručnjaci za medjunarodne odnose izneli su u četvrtak različita mišljenja o međusobnim izvinjenjima koje su u sredu izneli predsednici SCG i Hrvatske Svetozar Marović i Stjepan Mesić.

Direktor nevladine organizacije Forum za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da su izvinjenja Marovića i Mesića "protokolarna, a ne pragmatična". Janjić je agenciji Beta izjavio da poseta predsednika Hrvatske Stjepana Mesića Beogradu ima simboličan značaj, jer nije bilo dogovora o važnim pitanjima između dve države. "Nije bilo reči o važnim pitanjima, a to je ekonomija, jer ekonomske veze još ne funkcionišu, ali o tome će moći da razgovaraju vlade dveju zemalja", ocenio je Janjić. Crnogorske vlasti imaju pojačanu potrebu za izvinjavanjem, jer su i bili u vlasti koja je učestvovala u sukobima. "Zasmetala mi je doza ironije, ne znam što bi se Marović izvinjavao u moje ime, ili u ime onih koji nisu u tome učestvovali", rekao je Janjić. Analitičar Predrag Simić ocenio je da će međusobna izvinjenja preokrenuti loše trendove između Zagreba i Beograda. Prema njegovim rečima, potrebno je još raditi na poboljšanju ekonomskih veza, jer je apsurd da oni nisu na dobrom nivou iako je reč o susednim državama. Simić je ocenio da izvinjenja dva predsednika "prizivaju uspomene na Vilija Branta u Aušvicu i događaje koji su preokrenuli istoriju Nemačke i Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: