Mesić obećao da će uticati na ubrzanje povratka izbeglih

Izvor: Beta

Sreda, 10.09.2003.

22:20

Default images

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić založio se večeras u Beogradu za što brži povratak srpskih izbeglica iz Srbije i Crne Gore u Hrvatsku i obećao da će se lično angažovati na ubrzanju tog procesa. "Hrvatska pre svega želi, odnosno ima političku volju, da se naši građani vrate", izjavio je Mesić novinarima, nakon razgovora sa predstavnicima udruženja koja se bave pitanjem povratka izbeglica. Ocenjujući da u Hrvatskoj postoji po tom pitanju regulativa usklađena sa evropskim standardima, a koja može omogućiti svima da se vrate, on je, međutim, ukazao i na prepreke u ostvarivanju prava povratnika.

Hrvatski predsednik rekao je da moraju biti pokrenute inicijative u institucijama koje ne sprovode zakonsku regulativu, odnosno da je potrebno ojačati kontrolni mehanizam koji će pomoći povratnicima da ostvare svoja prava - "povratak u sigurnost, povratak njihove imovine i njihove dece u škole". "Mogu obećati da ću se svim svojim autoritetom koji imam u Hrvatskoj založiti da se taj postupak ubrza i što pre završi", rekao je Mesić.

Govoreći o vlasništvu nad preduzećima u Hrvatskoj i SCG, on je ocenio da u oblasti privatnih preduzeća nema problema, jer tu "postoje jasna zakonska resenja", ali da, u slučaju privrednih organizacija, odnosno bivših društvenih preduzeća, postoje problemi, koji su različiti od slučaja do slučaja, zbog strukture vlasništva. Mesić je razgovarao i sa predsednikom Skupštine Vojvodine Nenadom Čankom, koji ga je informisao o rezultatima primene višejezičnosti u vojvođanskom parlamentu, gde se ukupno koristi šest zvaničnih jezika, uključujući hrvatski. Čanak je pozvao Mesića da "upotrebi svoj autoritet" da bi bila organizovana poseta delegacije hrvatskog Sabora Skupštini Vojvodine, kako bi se upoznala sa iskustvima višejezičnosti u vojvođanskom parlamentu i na tom primeru pokušala i sama da uvede isti princip, uz mogućnost da jedan od jezika bude srpski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: