Međustranački razgovori o stanju u državi i eventualnim prevremenim izborima

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2003.

08:20

Default images

Godinu pre roka za održavanje redovnih parlamentarnih izbora, političke stranke u Srbiji počele su intezivne razgovore o stanju u državi, izbornom zakonodavstvu i eventualnim koalicijama. I dok je opoziciona G 17 plus, u prethodna dva dana organizovala razgovore sa Socijaldemokratskom partijom, DSS-om i GSS-om, premijer Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Zoran Živković uputio je pismo liderima stranaka koje podržavaju njegovu Vladu, u kojem predlaže početak razgovora o državnim prioritetima Srbije. Živković predlaže da se kroz zajedničke razgovore utvrde prioriteti Vlade i drugih institucija Republike Srbije u sledećih godinu dana, ali i prioriteti svih političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju i samih lidera stranaka pojedinačno. Uz pismo, Živković je liderima stranaka, kao osnovu za razgovor, dostavio i dokument "Deset mera", koji je u nedelju predstavio na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke. Premijer Živković ocenio je u utorak da će se u narednom periodu formirati nove koalicije, i da će politička scena u Srbiji biti pojednostavljena. "Pojednostavljivanje znači da se u situaciji gde sada imamo 25 stranaka u parlamentu, dvadesetak stranaka na vlasti ili petnaestak, da sve to postaje malo komplikovano svima i da usporava neke procese donošenja odluka. Ja mislilm da je to jedan prirodan proces koji će se dešavati u narednih šest meseci – godinu dana, do sledećih izbora", kazao je Živković.

Predsednik G17 plus Miroljub Labus je posle sastanka sa delegacijom GSS koju je predvodio Goran Svilanović rekao da je otvoreno više tema. "Malo smo više razgovarali o onome što čeka državu u narednih par godina, kakve odluke nas čekaju i zašto je potrebna najšira demokratska podrška za takve odluke i tu nije bilo nikakvih razlika. Takođe smo se složili da je sadašnja politička situacija takva da zahteva određeni izlaz iz nje, ali na drugačiji način gledamo kako da dođe do tog izlaza, što je verovatno i prirodno zbog drugačijeg položaja jedne i druge stranke", rekao je Labus.  

Lideri DSS i G17 plus, Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, složili su se da su vanredni parlamentarni izbori jedini način za izlazak iz krize institucija u Srbiji, i predložili njihovo održavanje do kraja godine.

Predsednik GSS Goran Svilanović izjavio je nakon susreta sa Labusom da je dogovoreno da se, uvažavajući razlike, nastavi saradnja dve stranke. Komentarišući poziv premijera Živkovića, Goran Svilanović rekao je da Građanski Savez “sa velikim zadovoljstvom” prihvata ponudu za razgovor i dodaje da bi taj sastanak mogao da ima sličan format onom koji je u utorak održan u G 17 plus. “Možda bi mogli da čak da održimo zajednički sastanak predsedništava naših stranaka”, rekao je Svilanović. "Mislimo da zajedno mžemo da donesemo neke važne odluke o tome kako da prevaziđemo ovu situaciju koju imamo sa velikim znakom pitanja da li je legalno doneta odluka o izboru guvernera ili ne. O tome smo vrlo otvoreno razgovarali na sastanku sa G17 plus, i Nataša Mićić je kao odgovorna, predsednica parlamenta i vršilac dužnosti prdsednika Srbije, o tome počela da razgovara i sa ljudima iz Ustavnog suda Srbije, upravo o načinu da se ova situacija pravno prevaziđe. Druge teme su upravo one koje su definisane u predlogu predsednika Vlade Živkovića. Njegova inicijativa je jedna zdrava inicijativa koja je prosto upit svim strankama koje žele da razgovaraju o budućnosti Srbije i o budućnosti posla koji smo zajedno započeli pre tri godine", rekao je Svilanović.

U međuvremenu, predsednica skupštine Srbije Nataša Mićić potvrdila je u izjavi državnoj televiziji da je zamolila predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića da "pomogne u prevazilaženju situacije nastale oko osporavanja izbora guvernera Narodne banke Srbije u cilju zaštite institucija Skupštine Srbije i NBS". Slobodan Vučetić rekao je u utorak uveče za B92 da ne može da komentariše izjavu Nataše Mićić, sve dok, kako je rekao, “ne bude formalizovan njen zahtev”.

Dodajmo da je guverner Narodne banke Srbije Kori Udovički zatražila od predsednice parlamenta Nataše Mićić da je obavesti o pravnim mehanizmima koji bi onemogućili dalje osporavanje mandata guvernera i Saveta NBS. Udovički ocenila je i da eventualna sumnja u legalitet njenog i izbora Saveta NBS može dovesti u pitanje i interese drugih činilaca u finansijskom sistemu, jer se na taj način otvara pitanje legalnosti odluka NBS. Zbog toga je, navodi Udovički, “neophodno otkloniti mogućnost budućeg preispitivanja mandata guvernera i članova Saveta na proceduralnoj ili kojoj drugoj osnovi, osim one predviđene zakonom o NBS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: