Mesić u sredu u Beogradu

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2003.

15:57

Default images

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić dolazi u sredu u jednodnevnu posetu Srbiji i Crnoj Gori, tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima državne zajedinice i njenih članica. Mesić je prvi hrvatski predsednik koji dolazi u zvaničnu bilateralnu posetu Beogradu od raspada bivše SFRJ. I Beograd i Zagreb, kako je najavljeno, od Mesićeve posete očekuju potvrdu dobrih odnosa i podsticaj "za poboljšanje atmosfere", ali ne i "velike odluke" ni "rešenja za postojeća otvorena pitanja".

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je u utorak da Beograd sa velikim zadovoljstvom očekuje posetu Stjepana Mesića, rekavši da će ta poseta imati simbolički ali i praktičan, politički značaj za dve zemlje. "To je prva zvanična poseta od osamostaljenja Hrvatske. Ona ima simbolički, ali i jedan praktičan politički značaj i za nas i za Hrvatsku", rekao je Svilanović agenciji Beta. "U odnosima dve zemlje načinjen je veliki pomak imajući u vidu koliko smo otvorenih pitanja nasledili i koliko teških problema uspeli da razrešimo za ove tri godine", kazao je on.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u utorak na Brionima da od sutrašnje posete Beogradu ne očekuje ništa "posebno i spektakularno", navodeći da Hrvatska želi rešenja otvorenih pitanja između dve zemlje. "Hrvatska želi da ubrza stabilizaciju čitavog regiona i želi da se otvorena pitanja transparentno iznesu i rešavaju, odgovorio je Mesić na pitanje novinara o njegovoj poseti SCG. "Pre svega, to se odnosi na pitanje povratka imovine, povratka izbeglica, pitanje imovine hrvatskih firmi u SCG i otkrivanja nestalih lica", rekao je Mesić. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se zauzeti za trajno ukidanje viza državljanima SCG, Mesić je rekao da Hrvatska treba da pokaže da je demokratska zemlja koja ne strahuje od prolaza ljudi, robe i kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: