Razgovori G17 Plus sa DSS-om i GSS-om

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2003.

09:19

Default images

Čelnici G 17 plus nastavili su u utorak razgovore sa političkim strankama u Srbiji. Lideri Demokratske stranke Srbije i G17 plus, Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, složili su se da su vanredni parlamentarni izbori jedini način za izlazak iz krize institucija u Srbiji. "Složili smo se da izbori moraju da se održe do kraja godine", rekao je Labus nakon razgovora delegacija dve stranke. DSS i G17 Plus se slažu i da eventualni predsednički izbori ne bi imali smisla bez vanrednih parlamentarnih izbora, a novi Ustav Srbije može biti donet tek nakon što se formira nova Skupština: "Očigledno je da ova procedura donošenja ustava ne može da donese rezultate. Oni su obećali ustav u septembru, sada obećavaju za februar. Ni jedan ni drugi datum neće biti relevantan. Nemamo ustav i nećemo ga imati ni u februaru. Složili smo se da je sada, zaista, poslednji trenutak da se usvoji normalna procedura, a to je: idemo na vanredne izbore, formira se skupština koja će imati i ustavotvorni mandat i koja će nakon toga nastaviti da normalno radi", rekao je Labus.

Demokratska stranka Srbije saopštila je u razgovorima bilo reči i o izbornom zakonodavstvu, kao i da će zbog važnosti te teme dve stranke nastaviti medjusobne kontakte.

Tokom popodneva lideri G 17 plus susreli su se i sa čelnicima GSS.  Nakon dvočasovnog sastanka, predsednik GSS Goran Svilanović izjavio je da je dogovoreno da se, uvažavajući razlike, nastavi saradnja dve stranke: "Razgovaralo se potpuno otvoreno o svim temama koje obeležavaju ovaj trenutak na političkoj sceni Srbije i, ako tako smem da kažem, a mislim da ćemo se složiti, ovo je državni trenutak za Srbiju, imajući u vidu da su iza nas neki zajednički poslovi i zajednički rad u vladi, u jednoj i u drugoj vladi, i takođe da zajedno mislimo da će u periodu od danas za godinu dana verovatno biti izbora. Razlikujemo se u oceni koji je pravi trenutak za izbore, ali mislim da se ne razlikujemo u jednoj oceni da će svakako ti izbori svojim rezultatom omogućiti da onaj demokratski korpus koji u Srbiji postoji nastavi da vodi Srbiju u smeru koji je u ovom trenutku definisan kao pokušaj da ona bude deo EU i mislim da tu nema nikakvih razlika između nas i G17", kazao je Svilanović.                       

U narednim danima G 17 plus razgovaraće i sa predstavnicima Demokratske alternative, Reformista Vojvodine, Koalicije Vojvodina, Sandžačke demokratske partije i Inicijative za normalnu Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: