ANKETA: KOSTUNICA UBEDLJIVO ISPRED MILOSEVICA

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2000.

12:50

Default images
Deset dana uoci izbora u SR Jugoslaviji jos jedno istrazivanje javnog mnjenja, koje je u cetvrtak predstavljeno u Beogradu, pokazalo je da kandidat Demokratske opozicije Srbije za predsednika SRJ Vojislav Kostunica ubedljivo vodi u odnosu na kandidata levice Slobodana Milosevica. Najnovije istrazivanje Centra za politikoloska istrazivanja i javno mnjenje Instituta drustvenih nauka iz Beograda, sprovedeno od 7. do 11. septembra na teritoriji Srbije bez Kosova, pokazalo je takodje da ce DOS slaviti pobedu i na saveznim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji. Kostunica je u prednosti nad Milosevicem za oko 20 odsto glasova, pokazalo je istrazivanje, u kojem je ucestvovalo 2.098 gradjana iz 105 slucajno izabranih mesnih zajednica na teritoriji Srbije bez Kosova. Prema istrazivanju, za Kostunicu se opredelilo 40 odsto ispitanika, u odnosu na Milosevica za koga bi glasalo 22 odsto anketiranih. U odnosu na avgustovsko istrazivanje, Kostunica je dobio jos pet odsto glasova, a podrska Milosevicu opala je za jedan odsto. Broj neodlucnih povecan je sa 19 na 22 odsto, apsitenanata je devet odsto, a kandidati Srpskog pokreta obnove i Srpske radikalne stranke Vojislav Mihailovic i Tomislav Nikolic dobili bi tri, odnosno cetiri odsto, prenosi Beta.

Direktor beogradske nevladine organizacije Centra za antiratnu akciju i nekadasnji lider Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic rekla je da je procena da ce na izbore izaci oko 70 odsto biraca i da ce za Kostunicu glasati 2,5 miliona gradjana Srbije, dok Milosevic moze da racuna na oko 1,4 miliona glasova. "Kostunica vodi sa vise od milion glasova u odnosu na Milosevica i to je fantastican rezultat", rekla je ona. Istrazivaci su simulirali i drugi krug predsednickih izbora u kojem bi kandidati bili Kostunica i Milosevic, i u tom slucaju pobeda Kostunice je sigurna. Prema anketi, 49 odsto bi glasalo za kandidata DOS, a 26 odsto za Milosevica. "To je prvi put u poslednjih deset godina da je neki politicar ispred Milosevica na listi politicara od najveceg poverenja", podvukla je Vesna Pesic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: