Sahranjena dva ubijena dečaka

Izvor: B92

Subota, 16.08.2003.

10:49

Default images

U selu Goraždevac kod Peći u petak su sahranjena dva dečaka – Pantelija Dakić i Ivan Jovović – ubijeni u sredu na obali reke Bistrice. Podsetimo, na grupu srpske dece i mladića, koji su došli na kupanje, još nepoznati počinioci otvorili su vatru i ubili dvoje, dok ih je četvoro ranjeno.

"Ostaćeš i dalje sa nama i u nama. S tobom ćemo se radovati dobrim ocenama, s tobom pobeđivati i na utakmicama, s tobom tugovati u dugim noćima, s tobom se nadati boljim danima", rekao je, opraštajući se od drugova, jedan od Pantelijinih i Ivanovih drugova. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nad odrom je poručio: "Neka bi ova duboka rana, nova, još jedna rana ovoga naroda bila podsticaj svima onima koji zaista imaju na duši svojoj i na srcu svome, koji imaju osećanje za pravdu Božju i pravdu ljudsku".

Sahrani u Goraždevcu prisustvovali su meštani tog sela, jedinog srpskog u Metohiji, Srbi iz ostalih delova Kosova, zvaničnici UNMIK-a, lokalni srpski političari, kao i premijer Srbije Zoran Živković i potpredsednik Vlade Nebojša Čović. "Ivana i Panteliju ne možemo da vratimo, ni njihovim roditeljima, ni njihovim prijateljima, ni školi, ni životu, ali možemo da pokušamo svi zajedno da njihove dve žrtve budu, nadam se, poslednje", rekao je premijer Živković govoreći na sahrani. "Šta nam je dalje činiti? Imamo puno opcija. Neke smo probali u neposrednoj prošlosti, pre 4-5 godina – da svojom silom zavedemo red na Kosovu i Metohiji. U tome nismo uspeli, ne zato što ta sila nije bila dovoljna, nego zato što je druga sila mnogo, mnogo veća. Taj projekat je propao i ja bih da ga ne prizivam, jer nemamo sada nove ili bolje uslove da takav projektar sprovedemo. Ne možemo sami, moramo da nalazimo saveznike. Saveznici nisu ni lepi, ni ružni, ni mili, ni dragi, nego veliki i najjaći. Samo sa velikima i sa najjačima možemo da ostvarimo naše najvažnije ciljeve".

Ministarstvo zdravlja Srbije poseduje dokaze da se u zdravstvenim ustanovama na Kosovu u kojima rade Albanci, a kontroliše ih UNMIK, pojavljuju problemi sa zbrinjavanjem dečaka koji su ranjeni kod Goraždevca, saopštio je ministar zdravlja u ostavci Tomica Milosavljević. "Bilo je pokušaja, sudeći po lekarskim nalazima koje sam ja dobio od svog poverenika za Kosovo i Metohiju, da se povrede prikažu manjim nego što jesu, da se minimiziraju i da se, zapravo, ne govori jasno o tom da su povrede nastale kao posledica pucnjave. Što se tiče ovih lekarskih nalaza, mi ćemo ih pažljivo analizirati početkom sledeće nedelje i izdati još jedno zvanično saopštenje", rekao je Milosavljević.

Zvanični Beograd je na vest o ubistvu srpske dece na Kosovu reagovao pozivanjem Kfora i UNMIK-a da preduzmu odlučne korake protiv albanskih ekstremista, a za ponedeljak je zakazana i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Albanski političari sa Kosova smatraju, međutim, da Srbija želi da upotrebi pogibiju u Goraždevcu "za političke interese". "Mi smo zatražili od predsednika, vlade i parlamenta da se rasvetljavaju svi incidenti. Stoga Savet bezbednosti neće padati na zamke Beograda, a i ne verujem da će se održati ozbiljna sednica", rekao je predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači saopštio je da ni Srbija ni Albanija ne mogu da određuju status Kosova. "Beograd ne može da određuje status Kosova, ali ni Tirana ne može da se predstavlja kao portparol Prištine, jer Kosovo ima sopstvene, demokratske institucije koje su obavezne da sprovedu volju građana, a ne da se bave tuđim kukanjem zbog negativnog razvoja situacije na Kosovu", navodi se u saopštenju Hašima Tačija.

 U Beogradu je u petak sa zvaničnicima Srbije i Crne Gore razgovarao novi šef UNMIK-a Hari Holkeri. On je rekao da će njegov osnovni cilj biti borba protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, te da neće dozvoliti paralelnu vlast u pokrajini, dok je premijer Živković istakao da sada nije vreme za početak dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: