Živković: Dolazak novog čoveka nada za novu politiku

Izvor: B92

Petak, 15.08.2003.

15:21

Default images

Novi šef UNMIK-a Hari Holkeri u petak je po prvi put posetio Beograd, gde je razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije Zoranom Živkovićem, potpredsednikom republičke Vlade Nebojšom Čovićem i ministrom inostranih poslova SCG Goranom Svilanovićem.

Nakon razgovora Holkeri je rekao da neće dozvoliti paralelnu vlast na Kosovu i da će u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a: "Želim da budem otvoren u saradnji sa svim zajednicama na Kosovu, ali neću dozvoliti da bilo ko utiče na moj rad. Jasno je da ja dobijam svoje instrukcije samo od jedne instance, od Ujedinjenih nacija, odnosno od Saveta bezbednosti i generalnog sekretara. Jedan od osnovnih ciljeva moga rada biće usmeren ka sprovođenju vladavine prava, odnosno borbu protiv ekstremizma i organizovanog kriminala. Moram da ponovim još jednom da su ovi najnoviji događaji još više pojačali moju odlučnost da učinim sve što je u mojoj moći da takvih stvari više ne bude i da podržim povratak raseljenih", naglasio je novi šef UNMIK-a Hari Holkeri.

Premijer Srbije Zoran Živković istakao je da imenovanje ozbiljnog čoveka na mesto šefa UNMIK-a, Harija Holkerija, znači promenu politike međunarodne zajednice prema Kosovu i rekao da sada nije vreme za početak dijaloga Beograda i Prištine. "Mislim da je to jedan ozbiljan čovek koji je došao sa ozbiljnim namerama, bez ikakvih najava egzibicionizma koji su obeležavale neke njegove prethodnike", rekao je Živković: "Mislim da je diskontinuitet do sada bio dobar na mestu šefa UNMIK-a pošto prva tri izvođača radova na tom mestu nisu radili skoro ništa. Složili smo se oko toga da je Rezolucija 1244 njegov mandat i njegov zadatak i da je ostvarivanje onoga što je u toj Rezoluciji glavni cilj njegovog rada i ja se nadam da je dolazak novog ćefa UNMIK-a, ne samo dolazak jednog novog, ozbiljnog čoveka, nego da je to i dokaz nove politike koja će biti vođena prema Kosovu i Metohiji. Dogovorili smo se da njegova funkcija traje što kraće, to znači da se sprovede Rezolucija 1244. Time su rešeni problemi Srba, Albanaca i svih drugih na Kosovu i Metohiji".

Živković je, ujedno, najavio da će potpredsednik republičke Vlade Nebojša Čović u ponedeljak prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj situaciji na Kosovu. Prema njegovim rečima, Čović će na toj sednici preneti stav srpske vlade i svih državnih organa državne zajednice da su međunarodne snage na Kosovu do sada malo toga učinile.Potpredsednik republičke Vlade Nebojša Čović preneo je novinarima da je u toku razgovora sa novim šefom UNMIK-a zauzeo stav da čitav problem Kosova mora da se rešava strpljivo, mudro i uz međusobno uvažavanje. "Optimista sam i verujem da ćemo sve preduzeti što je u našoj moći", rekao je Čović i dodao da iza terorističke organizacije ANA stoji Kosovski zaštitni korpus: "Teroristička organizacija ANA, po informacijama i spoznajama koje imamo, izgleda je samo fingiranje i maska za stvarnu organizaciju u kojoj je logistika, u kojoj se sve kuva i priprema – a to je Kosovski zaštitni korpus. Amblemi se očas posla nose i menjaju na rukavima i mi o tome treba da vodimo računa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: