U Goraždevcu sahranjeni Dakić i Jovović

Izvor: B92

Petak, 15.08.2003.

09:10

Default images

U Srbiji je u petak Dan žalosti u spomen žrtvama stradalim u terorističkom napadu u Goraždevcu kod Peći. U tom metohijskom selu u petak su sahranjena dva dečaka ubijena u sredu na obali reke Bistrice – Pantelija Dakić i Ivan Jovović. Nad grobovima Ivana i Pantelije govorili su njihovi drugovi i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: "Neka bi ova duboka rana, nova, još jedna rana ovoga naroda bila podsticaj svima onima koji zaista imaju na duši svojoj i na srcu svome, koji imaju osećanje za pravdu Božju i pravdu ljudsku", kazao je Amfilohije.

Sahranu u Goraždevcu obezbedjivale su jake snage Kfora i policije UNMIK-a. Prisutni su bili meštani, Srbi iz svih krajeva Kosova, lokalni srpski političari, predstavnici UNMIK-a, te najviši zvaničnici Vlade Srbije – premijer Zoran Živković i potpredsednik Nebojša Čović. Premijer Živković je i govorio na sahrani: "Ivana i Panteliju ne možemo da vratimo, ni njihovim roditeljima, ni njihovim prijateljima, ni školi, ni životu, ali možemo da pokušamo, svi zajedno, da njihove dve žrtve budu podstrek. Šta nam je dalje činiti? Ne možemo sami, moramo da nalazimo saveznike. Saveznici nisu ni lepi, ni ružni, ni mili, ni dragi, nego veliki i najjači. Samo sa velikima i sa najjačima možemo da ostvarimo naše najvažnije ciljeve", kazao je Živković.

Današnji boravak Zorana Živkovića u Goraždevcu bio je prva poseta premijera Srbije Kosovu i Metohiji, od 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: