Holkeri angažovao specijalnog tužioca

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 14.08.2003.

14:56

Default images

Novi šef civilne Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Hari Holkeri angažovao je specijalnog međunarodnog tužioca koji će rukovoditi istražnim timom za otkrivanje počinilaca napada na decu koja su se kupala u reci Bistrica u selu Goraždevac kod Peći. Zločin u Goraždevcu dogodio se samo sat vremena pošto je nov šef UNMIK Hari Holkeri stigao u prvu posetu Kosovu otkako je imenovan na tu funkciju, za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić. Holkeri se satao s komandantom KFOR, generalom  Fabijem Minijem, i u pisanoj izjavi oštro osudio zločin u Goraždevcu i ubistvo tinjdžera. "Zaprepašćen sam da se prvog dana mog boravka na Kosovu desila ta strašna tragedija u kojoj je dvoje mladih kosovskih Srba ubijeno, a bilo je još ranjenih", naveo je Holkeri.

Hari Holkeri izjavio je u četvrtak uveče da će mu tokom mandata na čelu Misije UN-a na Kosovu prioriteti biti borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, međuetničkog nasilja i zalaganje za razvoj demokratskih institucija i tržišnu privredu.

Holkeri je na prvoj konferenciji za novinare u Prištini nakon dvodnevih razgovora sa najvišim međunarodnim i kosovoskim predstavnicima, izjavio da neće dozvoliti da se bilo ko meša u njegov posao, dodajući da je "odgovoran isključivo" SB UN i generalnom sekretaru UN. "Ja sam odgovoran pred Savetom bezbednosti i generalnim sekretarom UN-a", rekao je Holkeri i obećao da će se u radu na Kosovu voditi samo Rezolucijom 1244 SB UN.

Holkeri je najavio da će se založiti za dijalog Prištine sa Beogradom i ostvarivanju standarda pre statusa Kosova, podvlačeći transparentnost i spremnost sa svima. Holkeri u petak dolazi u Beograd, na razgovore sa srpskim zvaničnicima.

"Poražen sam zbog činjenice da se prvog dana mog boravka na Kosovu desila ovakva strašna tragedija u kojoj je dvoje dece srpske nacionalnosti ubijeno, a nekoliko ranjeno", rekao je Holkeri. On je na konferenciji za novinare u Prištini rekao i sledeće: "Što se tiče izvršilaca zločina, u ovom slučaju, ali i u prethodnim slučajevima, ja sam dobio izveštaj da su istrage u toku i da je napravljen određeni napredak, ali nama je potrebna odlučnost svih političkih lidera Kosova i na drugim stranama. Ja apelujem na javnost, na obične ljude, da odmah zaustave ovaj varvarizam. To zavisi od saradnje između različitih institucija, ali čovek sa ulice ima presudnu ulogu u ovom smislu".Holkeri je rekao i da odlučnost međunarodne zajednice prema Kosovu nije iščezla, iako postoji nekoliko drugih izazova na drugim stranama sveta. On je potom dodao: "Danas sam se sastao sa kosovskim liderima. Imali smo veoma konstruktivnu diskusiju, ali ono što bih želeo da naglasim, to je odgovornost kosovskih lidera da rade sa UNMIK-om na borbi protiv međuetničkog nasilja. Rekao sam tim liderima da ću ja biti potpuno transparentan u svom radu, a to znači da će moj program biti dostupan javnosti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: