Kosovski zvaničnici osuđuju napad u Goraždevcu

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2003.

12:00

Default images

Svi prištinski dnevnici na albanskom u četrvtak prenose osude kosovskih zvaničnika napada na grupu dece u Goraždevcu kod Peći. Primetno je da se u prištinskoj štampi ističe da su ubijena deca "građani Kosova", a njihova nacionalnost navodi se kao sporedan detalj. "Takvi nasilni akti nanose štetu životima građana i ubija budućnost Kosova, za koju bismo želeli da bude demokratska, evropska, za sve njegove građane. Kosovske i međunarodne institucije morale bi da odlučno upotrebe sve svoje snage da pronađu izvršioce tih akata i da ih privedu pravdi", izjavio je predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, za B92 prenosi novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić.

U uredničkom komentaru u "Zeriju" Bljerim Šalja ocenjuje da je "strašna tragedija" u Goraždevcu nanela veliku štetu demokratskim procesima na Kosovu, ali postavlja pitanje hoće li kosovske institucije imati snage da se suprotstave takvih zločinima. "Ubistvo kosovske dece je ubijanje budućnosti Kosova, a oni koji to rade žele da vrate Kosovo u period pre 1999. Više od bilo čega, Kosovu je potrebna istina o tim ubistvima", piše Šalja.

"Kohe ditore" tragediju u Goraždevcu naziva "terorističkim aktom" i ocenjuje da je taj zločin usmeren protiv interesa kosovskih građana, protiv "slobode i ravnopravnosti za sve građane Kosova" i posebno protiv nastojanja da se na Kosovu živi bez straha, pre svega imajući u vidu "one najranjivije, decu i pripadnike manjinskih zajednica". "Oni koji su proglasili sezonu smrti na Kosovu moraju biti zaustavljeni. Ubijanjem Kosovara, oni ubijaju slobodu Kosova", zaključuje se u komentaru "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: