V. Gligorov: SCG je provizorijum

Izvor: Beta

Nedelja, 10.08.2003.

13:35

Default images

Državna zajednica Srbija i Crna Gora je provizorijum koji nema izgleda da dugo preživi, niti da se kreće u pravcu postajanja "prave države", izjavio je agenciji Beta ekspert Bečkog instituta za upoređivanje međunarodnih ekonomija Vladimir Gligorov. Institut je ovih dana objavio studiju Gligorova "Aktuelne analize i profil zemlje - SCG - tranzicija i organizovani kriminal" u kojoj se kaže da je SCG na početku konstitucionalnog razvoja kome treba još vremena da se završi i da će konačan ishod najverovatnije biti dve nezavisne države. "Ovakav provizorijum, kakav je trenutno, samo je u interesu onih koji od toga imaju koristi, ali nije trajno rešenje", kazao je Gligorov. Srbije i Crna Gora treba da sagledaju sve činjenice i da vide da li nastavak zajedničke države ima smisla, rekao je on.

Gligorov smatra da je vreme da se reši problem zajedničke države što pre, kao i pitanje Kosova, ocenjući da je realno, "pa čak i optimistički" očekivati da SCG neće ući u Evropsku uniju do 2015. godine. "Integracija u EU, nezavisno od toga šta se priča, nije prioritet ni Srbije, a ni Crne Gore. Jer da jeste, drugačije bi se ponašale tamošnje vlasti. Prioritet u obe republike su unutrašnjopolitičke teme. Glavna tema je održanje vlasti koja ima tanku legitimnost u oba slučajeva. Druga tema je preraspodela para i imovine. Tek posle toga dolaze siromaštvo, i druge teme. Na kraju se nalaze tema bezbednosti i Ustava, koje su od ključnog značaja", rekao je Gligorov. "Dok je sadašnja situacija ne može se očekivati da će doći do vremenskog približavanja priključenju EU. To je proces koji zahteva koncetraciju vlade i cele političke strukture i užašno je zahtevan i obiman proces, i ne može biti drugi ili treći prioritet", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: