Srbija i Crna Gora dve nezavisne države?

Izvor: SRNA

Petak, 08.08.2003.

13:42

Default images

Bečki Institut za upoređivanje međunarodnih ekonomija smatra da su male šanse da opstane projekat Evropske unije - državna zajednica Srbija i Crna Gora - i da će najverovatnije konačan ishod biti dve nezavisne države. Ekspert Instituta za Balkan Vladimir Gligorov, koji je izradio studiju, kaže da je EU insistirala na formiranju SCG sa željom da umanji broj malih država koje bi mogle postati buduće članice i zato što nije spremna da reši pitanje Kosova, koje bi se nakon raspada SCG otcepilo.

Studija, pod nazivom "Aktuelan analiza i profil zemlje - SCG - tranzicija i organizovani kriminal", ocenjuje da je dodatni razlog zbog čega su male šanse da će SCG opstati i sve veća potreba za ubrzanjem procesa stvaranja država i instiucija, što podrazumeva i uvođenje vladavine prava. "Reforme u Srbiji i Crnoj Gori su zasebno implementirane, nalaze se na različitim nivoima i najverovatnije su nekompatibilne", navodi se u studiji. Aktuelna analiza ukazuje da se Crna Gora oslanja na liberalizaciju, što je moguće zbog malog obima privrede, koja ne može ni rasti ukoliko ekonomija nije otvorena. "Srbija se, na drugoj strani, oslanja na strategiju u kojoj država igra važnu ulogu", kaže se u studiji i ukazuje da ta razlika u politici trgovine predstavlja prepreku na putu ka harmonizaciji ekonomskih sistema, što je preduslov za pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Studija ističe da su obje reformske strategije u Crnoj Gori i u Srbiji dovele do razočaravajućih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: