Živković: Ponuda jeste upućena, ali za mirovne misije UN

Izvor: B92

Petak, 08.08.2003.

09:05

Default images

Državni sekretar SAD Kolin Pauel izjavio je da SAD razmatraju ponudu Srbije da pošalje trupe u Irak, kao deo međunarodnih stabilizacionih snaga, ali da još nije odlučeno da li će ponuda biti prihvaćena, javlja AFP. Poslednjih nekoliko dana u javnosti se spekuliše o tome da li je prilikom nedavne posete SAD Živković ponudio da Vojska Srbije i Crne Gore učestvuje u misiji u Iraku. Premijer Srbije u četvrtak je rekao da ponuda jeste upućena, ali ne za Irak, već za učešće u mirovnim misijima Ujedinjenih nacija. Kako prenosi AFP, Pauel je u izjavi novinarima u Vašingtonu rekao da Živkovićeva ponuda za učešće vojnika SCG u Iraku pokazuje odgovoran pristup rukovodstva Srbije. “Oni žele da učestvuju u stabilizacionim i mirovnim operacijama u svetu", rekao je Pauel, ocenjujući da je reč o dokazu nove zrelosti Beograda. Međutim, Pauel je istakao da je prerano reći da li će ponuda biti prihvaćena zato što "još treba videti kakve su američke potrebe i kakav je kapacitet Srbije da obezbedi te trupe". "Ja sam rekao da cenim i pozdravljam ponudu i radićemo sa svojim srpskim prijateljima u narednim mesecima na tome", zaključio je Pauel.

Zoran Živković u četvrtak je potvrdio je da je tokom posete SAD, ali i u susretima s državnicima pojedinih evropskih zemalja, razmatrao učešće VSCG u mirovnim misijima u svetu. Međutim, on je na konferenciji za novinare eksplicitno rekao da u tim razgovorima "nije pomenut Irak". Premijer je samo rekao da je reč o misijama pod mandatom UN, ali da će takvu odluku doneti nadležni državni organi u skladu sa Ustavom i zakonima. "Nema nikakvog razloga za čuđenje što premijer Srbije govori o tome. Politički cilj je da nastavimo tradiciju da naši vojnici učestvuju u mirovnim operacijama, jer smo se vekovima stavljali na pravu stranu", rekao je Živković. "Vojska koja je maltene do juče optuživana da je vršila ratne zločine sada treba da bude vojska koja je čuvar mira i garant mira na kriznim područjima u celom svetu. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji može da postavi pitanje da li to znači da će tamo ići regruti, da će neko biti regrutovan da služi vojsku, a onda umesto da ode u Stepojevac, da bude poslat u Basru. Vojnici koji će ići biće profesionalci i oni će biti birani po principu dobrovoljnosti, znači ni profesionalcima niko ne može da naredi da idu tamo ako oni to ne žele", rekao je Živković.

Komentarišući mogućnost angažovanja ovdašnjih vojnika u mirovnim međunarodnim misijama, analitičar uglednog britanskog vojnog magazina “Džejns difens vikli” Pol Biver u izjavi za Radio B92 kaže da "VSCG, ako želi da bude uzeta ozbiljno u obzir u budućnosti, mora nešto da učini". "U prošlosti, vaša vojska je bila deo brojnih mirovnih misija, poput misije na granici Iraka i Irana. Voleo bih da ih vidim u novim misijama UN, to je veoma važno. To je prekretnica i ide se u pravom smeru. Iskustvo VSCG u nekim oblastima je veliko, poput iskustva na raščišćavanju mina. Mislim da bi to bilo odlično", zaključuje Biver.

Vrhovni savet odbrane SCG je u četvrtak na sednici u Meljinama pozitivno ocenio mogućnost učešća profesionalnih pripadnika VSCG u međunarodnim misijama, na dobrovoljnom principu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: