Živković: Razgovarano o učešću vojnika iz SCG u mirovnim misijama

Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 07.08.2003.

08:30

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je tokom posete SAD, ali i u susretima sa državnicima pojedinih evropskih zemalja, razmatrao učešće Vojske Srbije i Crne Gore u mirovnim misijima u svetu. Živković je na konferenciji za novinare precizirao da je reč o misijama pod mandatom Ujedinjenih nacija, ali da će takvu odluku doneti nadležni državni organi u skladu sa Ustavom i zakonima. "Nema nikakvog razloga za čuđenje zašto premijer Srbije govori o tome. Politički cilj je da nastavimo tradiciju da naši vojnici učestvuju u mirovnim operacijama, jer smo se vekovima stavljali na pravu stranu", rekao je Živković. "Vojska koja je malte ne do juče optuživana da je vršila ratne zločine sada treba da bude vojska koja je čuvar mira i garant mira na kriznim područjima u celom svetu. Ne mogu da verujem da neko u Srbiji može da postavi pitanje da li to znači da će tamo ići regruti, da će neko biti regrutovan da služi vojsku, a onda umesto da ode u Stepojevac, da bude poslat u Basru. Vojnici koji će ići biće profesionalci i oni će biti birani po principu dobrovoljnosti, znači ni profesionalcima niko ne može da naredi da idu tamo ako oni to ne žele", rekao je Živković. Živković je rekao i da tokom razgovora o učešću nače vojske u mirovnim misijama "nije pomenut Irak".

Vojno-politički komentator Ljubodrag Stojadinović za B92 Živkovićevu ponudu ocenjuje kao “misterioznu”, iz više razloga. "Jedan od njih je to što je premijer Srbije apsolutno nenadležan za takva obećanja. Tu se radi o jednoj vrlo delikatnoj međunarodnoj situaciji u kontekstu koji je krajnje problematičan, kada je obećanje takve vrste u pitanju. Naprosto, reč je o 1.000 naših vojnika koji bi se našli u jednom ambijentu koji je za njih apsolutno nov i koji ne proizilazi iz naših političkih, vojnih i drugih interesa", rekao je Stojadinović.

Ljubodrag Stojadinović je dodao i da je pitanje da li je insteres Srbije i Crne Gore da učestvuje u mirovnim misijama u inostranstvu. "Ako mi jednom takvom ponudom ili realnom operacijom steknemo nove velike saveznike, mi ćemo u toj terorističkoj konotaciji dobiti nove protivnike, to je taj odnos koji moramo imati u vidu, kao što moramo imati u vidu i nadležnost, kada je u pitanju jedna ovako delikatna ponuda, koja liči na neku vrstu neobaveznog, lagodnog, ležernog, licitiranja o tome gde bi naši vojnici mogli da se nađu i kakva je naša uloga u nečemu što predstavlja izgradnja jednog novog savezništva", rekao je Stojadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: