Obeležen Ilinden kod mananastira Prohor Pčinjski, bez incidenata

Izvor: B92

Subota, 02.08.2003.

10:03

Default images

Pod senkom sukoba izmedju Srpske pravoslavne crkve i makedonskih vlasti, koji je pretio da postane medjudržavni problem dve zemlje, u subotu je u manastiru Prohor Pčinjski kod Vranja obeležen Ilinden, dan ustanka naroda Makedonije. Visoke državne delegacije iz Beograda i Skoplja sastale su se ne ispred manastira, kako je bilo najavljivano, već u karauli Vojske Srbije i Crne Gore. Odluka o održavanju sastanka u karauli doneta je jer je Srpska pravoslavna crkva zabranila vraćanje spomen-ploča ASNOM-a i Ilindena na zidove manastira.

Goste iz Makedonije dočekao je predsednik Skupštine državne zajednice Dragoljub Mićunović koji je istakao da aktuelni problemi ne smeju Čestitam bratskom makedonskom narodu njegov veliki praznik Ilinden. Želim da još jednom podvučem da su odnosi između Makedonije i Srbije i Crne Gore u usponu i na najboljem su putu da postanu još bolji. Ne sme da postoji ni jedan problem koji bi mogao da pokvari ili dovede do stagnacije ovih odnosa".

Ocenu da su medjudržavni odnosi Beograda i Skoplja u stalnom usponu izneo je i predsednik makedonske Skupštine Nikola Popovski: "Zahvalni smo našim domaćinima koji su nas dočekali i koji su nam omogućili da proslavimo praznik. Odnosi između Makedonije i Srbije i Crne Gore se razvijaju i u obe države imaju demokratske ciljeve na čijim osnovama će se razvijati dobri susedski odnosi između ove dve države".

Drugačije mišljenje izneli su, medjutim, predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Raščinjeni mitropolit Makedonske pravoslavne crkve, postavljen za egzarha u Srpskoj crkvi, Jovan oštro je kritikovao ponašanje makedonskih vlasti, dok je vladika vranjski Pahomije pohvalio ponašanje zvaničnog Beograda: "Koristim priliku da se zahvalim i našoj državi koja je smogla snage da ispoštuje odluku Svetog arhijerejskog sinoda". Mitropolit veleško-povardarski Jovan zahvalio se domaćinima, a onda ustvrdio da današnji događaji pokazuju da niko u Srbiji i srpskoj crkvi nema ništa protiv makedonskog naroda i makedonske crkve, ali i da niko nema prava da SPC optužuje za nacionalizam", rekao je vladika Pahomije.

Iako je zvanična državna proslava makedonskog državnog praznika Ilindena održana u Kruševu, mediji u Skoplju udarne vesti posvetili su dešavanjima oko manasitra Prohor Pčinjski. Reakcije makedonske javnosti prenosi dopisnik B92 Safet Biševac. U samoj Makedoniji je sa pažnjom praćen današnji događaj u manastiru Prohor pčinjski, javlja naš dopisnik iz Skoplja, Safet Biševac. Iako je centralna manifestacija obeležavanja dana makedonske državnosti održana u Kruševu, makedonska javnost je sa većom pažnjom pažnjom pratila razvoj situacije oko obleležavanja u manastiru Prohor Pčinjiski. Elektronski mediji, osim državnih u prvim reakcijama ocenjuju kao skandal to što je makedonska delegacija prihvatila da svečanost bude održana u obližnjoj karauli Vojske Srbije i Crne Gore. I pored veoma visokog nivoa i brojnosti delegacije koju je predvodio predsednik Skupštine zajednice Dragoljub Mićunović, u Skoplju se ocenjuje da je promena mesta održavanja svečanosti umesto u ili ispred manastira kako je bilo najavljivano, jasan dokaz da su vlasti u Beogradu podlegli pritisku Srpske pravoslavne crkve. Odluka SPC da zatvori manastirska vrata za makedonsku delegaciju i da ne dozvoli postavljanje spomen ploče ASNOM-a inicirana je pre svega međucrkvenim sporom sa Makedonskom pravoslavnom crkvom koju ne priznaje i bacila je veliku senku i na međudržavne odnose, bez obzira na izjave predsednika skupštine Nikole Popovskog i njegovog kolege Mićunovića. Makedonski mediji u svojim izveštajima potenciraju da novinarima nije bio dozvoljen pristup manastiru za vreme održavanja svečane liturgije koju su predvodili vladika Vranjski Pahomije i od MPC raščinjeni vladika Jovan, koga je poglavar SPC gospodin Pavle postavio za egzarha u Makedoniji. Ovdašnji mediji javljaju da je jedna grupa gostiju iz Makedonije odbila da uđe u manastirsku crkvu kada je videla da je unutra mitropolit Jovan, ali i da je oko manastira primećeno više grupa ljudi u majicama sa likom Radovana Karadžića i sa natpisima "srpski heroj" i "FK Zemun".

Inače, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović najavio je da će da će vlasti u Beogradu sa zvaničnicima iz Skoplja potpisati ugovor o prolasku sveštenika Srpske pravoslavne crkve kroz Makedoniju, ali da nema saznanja kada će taj ugovor biti potpisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: