Mićunović: Ne mešam se u crkvene stvari

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

21:03

Default images

“Ja se ni jednog trenutka nisam mešao u crkvene poslove” rekao je u izjavi za B92 Dragoljub Mićunović, odgovarajući na optužbe episkopa Irineja. "Nisam ja pozvao delegaciju Makedonije, jer da jesam, pozvao bih predsednika parlamenta Makedonije u Beograd, u Skupštinu, ne bih ga pozivao u manastir. Otuda je potpuno netačna ta verzija po kojoj ja nekoga pozivam u tuđu kuću. Pošto će se sve dogirati van manastira, mogu da utešim vladiku Irineja: Neće niko ulaziti u manastir, neka ostane zatvoren, a mi ćemo se sa državnom delegacijom Makedonije  sresti ispred, pozdraviti se sa nijima i time otkloniti opasnost za kvarenje odnosa. Ako crkva ima samo svoje razloge i neželi da uvaži državne razloge, to je njen problem, ne mora. Ali, ne treba ni da nam poturaju da se mi mešamo u neke crkvene stvari. To je dolivanje ulja na vatru. Mi ćemo se sresti sa makedonskom delegacijom, ali mislim da je cela ova drama bila nepotrebna. Mi sada želimo da učinimo sve što je moguća da ona ne naruši dobre odnose Makedonije i Srbije i Crne Gore.

S obzirom da će, shodno zabrani SPC,  delegacije Makedonije svoj državni praznik  ipak proslaviti ispred manastira Prohor Pčinjski, Dragoljuba Mićunovića pitali smo da li očekuje da će državnici Makedonije imati razumevanje za takvu situaciju. "Ona nije uspela da zabrani. Niko nikome ne može tako nešto da zabrani. Nije u tome bio problem. Oni razumeju situaciju i pristali su da sada bude ovako, ali će insistirati da se naredni put opet praznik obeleži. Ali, to je sada stvar dugih pregovora. Ja sada želim da se ova stvar završi što je moguće bolje, bezikakvog incidenta.

Dragoljub Mićunović je takođe ponovio svoj stav da  je zabrana dolaska pravoslavnih sveštenika iz Srbije u Makedoniju skandal ali da to SPC ne daje za pravo da rezolutno saopštava kome će dozvoliti pristup manastiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: