Kruger: Ekonomska situacija u SCG se poboljšava

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

10:04

Default images

Odbor izvršnih direktora Medjunarodnog monetarnog fonda završio je drugo razmatranje rezultata koje je Srbija i Crna Gora ostvarila u sprovodjenju ekonomskog programa u okviru trogodišnjeg aranžmana. Fondov Odbor je odobrio izuzeće kvantitativnih kriterijuma izvršenja čije je ispunjenje bilo predvidjeno za 30. jun 2003, a koji se odnose na neto stranu aktivu i povećanje cene električne energije, što omogućava SCG da odmah povuče oko 140 miliona dolara iz kreditnog aranžmana.

Odbor je takođe usvojio zahtev SCG da se rok otplate kredita koji dospevaju u periodu septembar/decembar 2003. od ukupno 26 miliona dolara produži za prvobitno utvrđeni period.

Trogodišnji finansijski aranžman od oko 911 miliona dolara MMF je odobrio polovinom maja prošle godine kao podršku ekonomskom programu SCG u periodu 2002-05. SCG je do sada povukla od MMF oko 280 miliona dolara.

"Ekonomske perspektive SCG nastavljaju da se popravljaju kroz dalji pad inflacije, poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa i stalni, mada umereni, rast proizvodnje i izvoza uprkos nesredjenim unutrašnjim prilikama", ocenila je prvi zamenik direktora MMF En Kruger posle diskusije na sastanku Odbora održanom 30. jula.

Kruger je podsetila da su ciljevi ekonomske vlasti SCG za ostatak godine usmereni na smanjenje inflacije, kontinuirani privredni rast, jačanje spoljne pozicije i povećanje konkrentnosti privrede i dodala da će za njihovo ostvarivanje biti potrebno kontinuirano sprovođenje zdrave makroekonomske politike i ubrzanje dinamike strukturnih reformi.

Ona je istovremeno ocenila kao odgovarajuću nameru vlasti da fiskalni deficit zadrže na nepromenjenom nivou od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i takođe podržala monetarnu i politiku deviznog kursa koje imaju za cilj zaštitu spoljne pozicije uz dalje obaranje inflacije.

MMF je pozdravio nedavno usvojeni zakon kojim se štiti nezavisnost centralne banke i jačaju odgovornost i kontrola, kao i obećanje novog guvernera da će nastaviti da sprovodi opreznu politiku, ističe se u saopštenju Kancelarije stalnog predstavnika Fonda u SCG dostavljenom Beti.

Dinamika privatizacije preduzeća treba da se održi, uključujući velike privatizacije predviđenje u drugom delu godine, naglašava se u saopštenju MMF. "Stalna podrška donatora i poverilaca i efikasno korišćenje tih sredstava biće od suštinske važnosti za olakšanje socijalnog tereta započetih reformi. Pored toga, vlasti treba u dobroj veri da nastave pregovore sa poveriocima iz Londonskog kluba, kao i drugim, o prestrukturiranju duga pod uslovima sličnim onim koji su dobijeni od Pariskog kluba", zaključila je gospođa Kruger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: