SPC ne odustaje od uslova makedonskim vlastima

Izvor: B92

Petak, 01.08.2003.

08:28

Default images

Uoči proslave Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski, pozicije Srpske pravoslavne crkve i makedonskog državnog vrha ostaju nepromenjene. Naime, episkop bački Irinej u saopštenju od petka ponovio je da će Srpska pravoslavna crkva omogućiti proslavu državnog praznika Makedonije u manastiru Prohor Pčinjski, samo ukoliko od Vlade Makedonije dobije zvanično uveravanje da predstavnicima SPC neće zabranjivati ili ograničavati ulazak u tu zemlju.

Portparol makedonske Vlade Sašo Čolakovski ranije je izjavio da ne postoji nikakva diskriminatorska odluka makedonske Vlade kojom se ne dozvoljava ulaz sveštenika iz Srbije u Makedoniju. Takođe, ministar vera u Vladi Srbije Vojislav Milovanović izjavio je za Radio B92 da je makedonska Vlada sinoć odbila da uputi Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore izjavu kojom se na to obavezuje. Upitan zbog čega nije dovoljan sporazum koji su 25. jula postigli ministri policije Srbije i Makedonije Dušan Mihajlović i Hari Kostov o problemu ulaska srpskih sveštenika na makedonsku teritoriju, ministar vera Milovanović je rekao: "Potpisan je opšti sporazum o policijskoj saradnji, a Makedonci su sinoć odbili našem Ministarstvu spoljnih poslova da daju jednu izjavu u kojoj bi se tretirali sveštenici i monasi na isti način kao i sva druga lica. Reakcija bratstva manastira sv. Prohor Pčinski je bila ta da proslava neće moći da se održi na manastirskom imanju, ali da niko nema ništa protiv da se u Prohoru, izvan manastirskog imanja održi proslava".

Stav Vlade Srbije je, prema rečima ministra vera Milovanovića, da se ne meša u stvari SPC. On, međutim, kao problem naglašava to što makedonske vlasti ne dozvoljavaju ulazak, prolazak i boravak sveštenika iz Srbije u Makedoniju: "Zahtev republičke Vlade je da se to omogući i monasima i sveštenicima, ne zato što su monasi i sveštenici nego zato što su građani Republike Srbije i mi očekujemo jednak tretman svih lica na granici i pred makedonskim vlastima. Crkvene i kanonske stvari nisu nadležnost Vlade i u to se Vlada ne meša".

Ministar Milovanović kazao je da na proslavi Ilindena u subotu ne očekuje incident, jer makedonska delegacija neće ulaziti na imanje manastira Prohor Pčinjski. To, međutim, kako javlja dopisnik Radija B92 iz Skoplja Safet Biševac, još nije poznato, ali je moguće da makedonska delegacija obeleži svoj državni praznik izvan manastirskog dvorišta, kako to čini od 1992. godine. Predsednik Skupštine Makedonije Nikola Popovski predvodiće delegaciju koja će povodom Ilindana položiti cveće u ili ispred manastira Prohor Pčinski – odlučio je u četvrtak uveče makedonski državni vrh. U delegaciji, pored šefa diplomatje Ilinke Mitreve, biće i poslanici Slobodan Čašule i Talat Džaferi, general Atanas Jovčevski i predsednik Makedonskog saveza boraca iz NOB Arso Arsovski. "U Beogradu se stvari veoma brzo menjaju. Mi ne želimo da uletimo u neku neprijatnu situaciju", rekao je Popovski.

Reporter privatne AM televizije javio je u petak popodne da se Jovan Vraniškovski, koga je Sinod MPC nedavno raščinio nakon što ga je patrijarh SPC Pavle imenovao za egzarha SPC u Makedoniji, nalazi u manastiru. Prema najavama, Jovan će biti hirotonisan (proglašen) u subotu u episkopa autonomne Ohridske episkopije. Postoje nedoumice u vezi sa najavom hirotonisanja mitropolita Jovana, jer je njega Sinod SPC još na majskom zasedanju proglasio episkopom novoosnovane Ohridske arhiepiskopije. 

Kada je reč o delegaciji Srbije i Crne Gore koja će prisustvovati proslavi Ilindena, recimo da će potpredsednik parlamenta državne zajednice Milorad Drljević boraviti u Kruševu. Predsednik skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović, koji predvodi delegaciju SCG u kojoj će biti šef diplomatije Goran Svilanović, ministar kulture i medija Branislav Lečić i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, otputovaće u subotu u manastir Prohor Pčinjski na proslavu Ilindena, saznaje B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: