Sukob dve crkve prerasta u međudržavni sukob

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2003.

14:46

Default images

Sukob izmedju Srpske pravoslavne crkve i makedonskih vlasti postao je izgleda i problem vlasti u Beogradu. Naime, posle stava SPC koji je izneo episkop bački Irinej da makedonskoj državnoj delegaciji neće dozvoliti da u subotu 2.avgusta prisustvuje proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski, ovdašnji zvaničnici, izmedju ostalih i šef diplomatije Goran Svilanović, uključili su se u pregovore za rešavanje ovog, ne samo više crkvenog, problema. U Ministarstvu inostranih poslova dobili smo potvrdu da ti razgovori traju, da rešenje nije izvesno, kao i da ministar Svilanović neće otputovati za Ilindan u manastor Prohor Pčinjski, kako su to novinske agencije u četvrtak javile. 

U svakom slučaju, kako je najavljeno u Skoplju, makedonska državna delegacija obeležiće dan državnosti u, ili ispred, manastira Prohor Pčinjski. U delegaciji koju ove godine predvodi predsednik skupštine Makedonije Nikola Popovski, prenosi dopisnik Radija B92 Safet Biševac. U Skoplju se ovakav razvoj događaja ocenjuje kao popuštanje zvaničnog Beograda pritisku SPC. Sinod Makedonske pravoslavne crkve je u četvrtak oštro reagovao na stav Srpske pravoslavne crkve da, bez ispunjavanja određenih uslova, državna delegacija Makedonije ne može ući u manastri Prohor Pčinjski na stogodišnjicu Ilindena. U saopštenju medijima makedonska optužuje srpsku crkvu da "po ko zna koji put ponavlja negatorski odnos prema svemu što je makedonsko". 

Episkop bački, Irinej, koji u odsustvu patrijarha Pavla, obavlja dužnost prvog čoveka SPC, u četvrtak se ponovo oglasio i saopštio da će, ukoliko Vlada Makedonije ne pruži uveravanje Sinodu SPC da će ukinuti diskriminatorske odluke, postati očigledno da je motiv njihovog dolaska u manastir Prohor Pčinjski ponižavanje SPC i van teritorije Makedonije. "U tom slučaju Sinod ne moze da dozvoli ulaz u manastir službenoj delegaciji Vlade Makedonije", ponovio je vladika Irinej dodajući da je posed manastira u nadležnosti SPC i da se njegov duhovni i fizički integritet ne mogu narušavati.

I pored ovako intoniranog saopštenja, zamenik republičkog ministra vera Živojin Stjepić u izjavi za B92 ocenio da SPC ima krajnje diplomatski nastup. "Očigledno je da SPC pokušava da zaštiti i državne interese Srbije. Mislim da je potrebno voditi jednu izbalansiranu politiku i u budućnosti preduprediti ovakve incidente. Meni je jako žao ako dođe do neke vrste ozbiljnijeg međudržavnog incidenta ili, ne daj Bože, incidenta na samoj proslavi, ali mogu da kažem da će za eventualne nesuglasice i nesporazume u tom slučaju biti isključivo kriva makedonska strana", rekao je Stjepić.

“Proslava Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski održaće se normalno”, poručio je predsednik Skupštine državne zajednice Dragoljub Mićunović uz napomenu da našoj delegaciji niko neće zabraniti da se sastane sa makedonskom delegacijom i proslavi praznik. On je takođe ocenio da je "makedonska crkva izvršila pritisak na vlasti da zabrane dolazak pravoslavnih sveštenika iz Srbije u Makedoniju". "To je skandal i povreda elementarnih ljudskih prava", kaže Mićunović, ali i naglašava da Srpskoj pravoslavnoj crkvi to ne daje za pravo da rezolutno saopštava kome će dozvoliti pristup manastiru. "Oni time prekoračuju svoja ovlašćenja i o tome moramo ozbiljno da razgovaramo. Ne može crkva kvariti naše državne odnose. Neka ona ratuje sa makedonskom crkvom koliko hoće i neka rešava i to pitanje kako god hoće, ali ne mogu nama da nameću rešenje sa kim ćemo se mi sresti i gde ćemo se sresti. Nema tih eksteritorija, neka ne pričaju sada gde se i kako može prići manastiru Pčinjskom. On je i kulturni spomenik, nije samo crkveni i niko ne može da stavi zabranu, da ne kažem koliko je to strašno nekome reći da ne može doći u crkvu. Prema tome, crkvi u toj stvari mora biti jasno gde su njena ograničenja", rekao je Mićunović. “Mi sa Makedonijom želimo najbolje odnose i između dve države nikada nije bilo spornih pitanja", zaključio je Dragoljub Mićunović.

Sukob između dve crkve koji je nastao kada se makedonska crkva odvojila od SPC, a eskalirao je, podsetimo, kada je nedavno u Makedoniji, zbog, kako je objašnjeno, pokušaja nasilnog ulaska u crkvu, uhapšen mitropolit Jovan. Tada je takođe, sprečen i ulazak sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Makedoniju. Ipak, prilikom prošlonedeljne posete ministra policije Dušana Mihajlovića Makedoniji taj problem je, prema njegovim rečima, rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: