Makedonska Vlada ne odstupa od svoje odluke o proslavi

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2003.

17:47

Default images

Makedonija će proslaviti svoj nacionalni praznik Ilinden 2. avgusta u manastiru Prohor Pčinjski, na jugu Srbije, izjavio je u sredu portparol makedonske Vlade Sašo Čolakovski. "Niti srpska vlada, a još manje vladika vranjski Pahomije, neće se mešati u ono što radi makedonska država, a još manje će to uslovljavati", izjavio je Čolakovski. Manastir Prohor Pčinjski nalazi se u vranjskoj eparhiji, a vladika Pahomije je nadležni episkop za taj manastir.

Čolakovski je kazao da ne postoji nikakva diskriminatorska odluka makedonske Vlade kojom se ne dozvoljava ulaz sveštenika iz Srbije u Makedoniji, niti će Vlada takvu odluku doneti. "Postoje pravila i procedura o ulasku sveštenika u Makedoniju i o tranzitu kroz nju", kazao je portparol makedonske Vlade. On je rekao da su "odnosi zvaničnog Beograda i Skoplja na vrlo visokom nivou". "Ono što sada mogu da urade dve države je da smanje tenzije između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve", rekao je Čolakovski, podsetivši da je premijer Srbije Zoran Živković pružio uveravanja da će spomen ploča ASNOM-a biti vraćena u manastir Prohor Pčinjski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: