SPC uslovila prisustvo makedonskih vlasti proslavi Ilindana

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.07.2003.

13:59

Default images

Srpska pravoslavna crkva neće dozvoliti makedonskoj državnoj delegaciji da prisustvuje proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski, ukoliko prethodno Vlada Makedonije zvanično ne stavi van snage sve svoje "nezakonite i diskriminatorske odluke" protiv srpskih episkopa i sveštenika i ne prekine sudsko gonjenje uhapšenog Mitropolita Jovana.

Na konferenciji za novinare, Episkop bački Irinej je pročitao  tekst odluke Svetog Sinoda i rekao da, ukoliko makedonske vlasti ispune te uslove, moraju da ih  pošalju u pisanoj formi na ime patrijarha srpskog gospodina Pavla. "Nismo mi ti koji su stvorili problem i pitanje dolaska državne delegacije u manastir Prohor Pčinjski, ali s obzirom na sve ovo što smatramo grubom provokacijom i nedopustivim gaženjem verske slobode koja je obaveza za sve države u Evropi, dokle god državni organi Makedonije ne odustanu od takve prakse, oni ne mogu doći u manastir bez volje domaćina. Niko tu ne može da se nametne i ta delegacija to neće moći da učini. Ako to učini pod ovim uslovima, ako pokuša da dođe, biće vraćena sa ulaza u manastirsko imanje", rekao je Irinej.

Vladika bački gospodin Irinej je izjavio da se i danas na graničnim prelazima sa Makedonijom na srpskim sveštenicima primenjuje jedini oblik inkvizicije i diskriminacije u savremenoj Evropi: "Najblaža forma koju sam ja doživeo nekoliko puta, bila je – skini mantiju, pa ćemo da te propustimo. Sad je i ta formula napuštena, sada brutalno, bez ikakvog daljeg obaveštenja poslednjih dana i nedelja vraćali su sve naše episkope. Pri tom traže da dozvola za putovanje kroz Makedoniju bude uslovljena ili pozivom tzv. Makedonske pravoslavne crkve ili uverenjem izdatim od verske komisije i drugih takvih organa koji se opet svode na stav te nepriznate, raskolničke crkve, da li će neko od tih koji putuju vršiti bogosluženje u Makedoniji ili ne. To je nešto što se najmanje tiče bilo koje policije ovoga sveta".

Vladika Irinej je rekao da su takvi postupci prema sveštenicima nedopustivi, da sprečavaju osnovno ljudsko pravo - slobodu kretanja, i navodi da srpske sveštenike nigde u svetu, pa ni u islamskim zemljama, nijedan državni organ ne pita kuda putuju, zašto i koje su vere, već ih samo interesuju putne isprave i vize. Takođe, on je izjavio da Srpska pravoslavna crkva želi i traži, da se u sporove sa nepriznatom makedonskom crkvom ne meša ničija državna vlast, već da to reše sami, jer je to standard koji važi svuda u svetu.

Predsednik makedonske skupštine Nikola Popovski izjavio je u sredu da će u subotu predvoditi makedonsku državnu delegaciju na obeležavnje Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski i odbio da komentariše vest iz Beograda da Srpska pravoslavna crkva to neće dozvoliti ukoliko se ne ispune određeni uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: