Dinkić: Sporni novac je provizija od privatizacije cementare Novi Popovac

Izvor: B92

Subota, 26.07.2003.

10:34

Default images

Osam dana po otvaranju afere o pranju novca i iznošenja optužbi na račun službenika Vlade Srbije Nemanje Kolesara i Zorana Janjuševića, potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić u petak je javnosti predstavio nove podatke, prema kojim, sporni novac sa računa sejšelske firme predstavlja nezakonito prisvojenu proviziju dobijenu u privatizaciji cementare Novi Popovac. Dinkić je na konferenciji za novinare podsetio da je cementara na tenderu prodata švajcarskoj kompaniji "Holcim" za 52, 5 miliona dolara. "Ta cementara prodata je 31. januara 2002, a odmah posle toga, prema izveštaju mađarske policije, 28. februara iste godine kreću uplate na račun Janjuševićeve sejšelske firme 'Majron sejls'. Tridesetog januara 2003. godine, prema izveštaju mađarske policije, uplaćeno je ukupno 1,02 miliona evra u više rata na račun te firme. Sve uplate imale su svrhu uplate 'savetovanje, Miroljub Jakovljević'. Mi smo saznali da se radi o jednom od najvećih trgovaca cementom u poslednje dve godine u Srbiji. Tada je predsednik Upravnog odbora te cementre u ime Vlade Srbije bio Nemanja Kolesar. Od tada Jakovljević postaje najveći kupac iz te cementare i naprasno u tom poslu nasleđuje firmu 'Lutra' koja je praktično privatna firma ministra policije Srbije Dušana Mihajlovića. To govori zašto Mihajlović, kada je dobio dokument mađarske policije, tri nedelje o tome nije obaveštavao ni Tužilaštvo, ni Vladu, ni Komisiju za sprečavanje 'pranja novca'", rekao je Dinkić.

Sam Mihajlović, izjavio je za B92 da će MUP Srbije profesionalno odgovoriti na zahteve republičkog javnog tužioca kada je reč o Dinkićevim optužbama, kao i o onim koje su na njegov račun izneli Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević. Na pitanje da li poznaje Miroljuba Jakovljevića, za koga Dinkić tvrdi da je bio najveći kupac cementa iz Novog Popovca, a da je na tom mestu naprasno nasledio Mihajlovićevu Lutru, ministar policije odgovara: "Nikad nisam ni čuo za tog gospodina niti razumem o čemu se tu radi i šta je tu gospodin Dinkić hteo da kaže. Ako pokušava da uvuče firmu 'Lutra' u celu priču da bi čorba bila gušća, onda će morati te optužbe da dokaže na sudu, tako da bi bolje bilo da umesto tih insinuacija pripremi odgovore na pitanja koja ga čekaju", rekao je Mihajlović.

Direktor cementare Novi Popovac Darko Križan izjavio je za B92 da je dotični Miroljub Jakovljević posle prodaje te cementare “samo jedan od 700 mušterija ove firme”. "Gospodin Miroljub Jakovljević je bio jedan od najvećih kupaca fabrike cementa Novi Popovac u 2001. godini. On je počeo sa kupovinom cementa juna 2001. godine i bio je jedan od najvećih kupaca, a po privatizaciji fabrike cementa Novi Popovac naša poslovna politika je bila da dođemo do krajnjih kupaca, tako da se samim tim i prisustvo gospodina Jakovljevića smanjivala u smislu količina kupljenog cementa", rekao je Križan. On je dodao da je Nemanju Kolesara upoznao tek kada ga je vlada postavila za predsednika Upravnog odbora Cementare.Mlađan Dinkić je između ostalog rekao da je procedura za privatizaciju cementare Novi Popovac bila formalno regularna i da ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović nije umešan u ovu aferu. Nemanja Kolesar je reagujući, pisanim saopštenjem, saopštio da će tužiti Mlađana Dinkića.

Potpredsednik G 17 plus Mlađan Dinkić u petak je, osam dana po otvaranju afere o pranju novca i iznošenja optužbi na račun službenika Vlade Srbije Nemanje Kolesara i Zorana Janjuševića, javnosti predstavio nove podatke, prema kojim, sporni novac sa računa sejšelske firme predstavlja nezakonito prisvojenu proviziju dobijenu u procesu privatizacije cementare Novi Popovac. Nemanja Nenadić iz Transparensi Srbija kaže za B92 da Dinkićevi podaci unose u aferu novu tezu koja se tiče procesa privatizacije u Srbiji: "Nemamo dovoljno podataka da bismo mogli jasno da sudimo o čemu je reč. Znači, sve je još u domenu neke hipoteze. I baš zbog toga što se istraga vodi, mi nismo zauzimali nikakve zvanične stavove, ali opet, znači, svaki put kada neko izda saopštenje, bilo da je jedna ili druga strana, otvore se neka važna pitanja, pa tako i sada. Sada je na tapetu pitanje da li je naš proces privatizacije dovoljno transparentan, da li on na dovoljan način sprečava mogućnost zloupotreba i tako dalje", kaže Nenadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: