Dinkić: U aferu umešan i Dušan Mihajlović

Izvor: B92

Petak, 25.07.2003.

13:11

Default images

Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da po svemu sudeći, novac koji je sa računa sejšelske firme uplaćen na privatne račune savetnika premijera Zorana Janjuševića i direktora Agencije za sanaciju banaka Nemanje Kolesara, predstavlja nezakonito prisvojenu proviziju dobijenu u privatizaciji cementare Novi Popovac. Dinkić je na konferenciji za novinare podsetio da je cementara na tenderu prodata švajcarskoj kompaniji "Holcim" za 52, 5 miliona dolara. "Ta cementara prodata je 31. januara 2002, a odmah posle toga, prema izveštaju mađarske policije, 28. februara iste godine kreću uplate na račun Janjuševićeve sejšelske firme 'Majron sejls'. Tridesetog januara 2003. godine, prema izveštaju mađarske policije, uplaćeno je ukupno 1,02 miliona evra u više rata na račun te firme. Sve uplate imale su svrhu uplate 'savetovanje, Miroljub Jakovljević'. Mi smo saznali da se radi o jednom od najvećih trgovaca cementom u poslednje dve godine u Srbiji. Tada je predsednik Upravnog odbora te cementre u ime Vlade Srbije bio Nemanja Kolesar. Od tada Jakovljević postaje najveći kupac iz te cementare i naprasno u tom poslu nasleđuje firmu 'Lutra' koja je praktično privatna firma ministra policije Srbije Dušana Mihajlovića. To govori zašto Mihajlović, kada je dobio dokument mađarske policije, tri nedelje o tome nije obaveštavao ni Tužilaštvo, ni Vladu, ni Komisiju za sprečavanje 'pranja novca'", rekao je Dinkić.

Mlađan Dinkić kaže da je procedura za privatizaciju cementare Novi Popovac bila formalno regularna i da ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović nije umešan u ovu aferu. Sam Vlahović za Radio B92 kaže da je privatizacija pomenute cementare “po svemu obavljena prema Zakonu o privatizaciji i prema Uredbi za tendersku privatizaciju”. Upitan da li je moguće da je u procesu privatizacije bilo ko mogao da uzme proviziju iz tog posla, a da on, kao nadležni ministar za to ne zna, Vlahović je odgovorio: "Meni nije poznato da je bilo ko uzeo proviziju tokom sprovođenja privatizacije fabrike cementa Novi Popovac. Ono što sigurno znam je da je tender bio u skladu sa zakonom, sproveden na način koji je obezbeđivao potencijalnim kupcima jednake uslove i da je pobedila najbolja ponuda. Mi u svakom trenutku možemo na osnovu zahteva u prisustvu tenderske komisije i ponuđača da otvorimo i originalnu dokumentaciju, odnosno originalne ponude koje se čuvaju u sefu agencije", rekao je Vlahović.

Ministar policije Dušan Mihajlović kojeg je Dinkić doveo u vezu sa cementarom Novi Popovac, izjavio je za Radio B92 da će policija profesionalno odgovoriti na zahteve republičkog javnog tužioca kada je reč o Dinkićevim optužbama, kao i o onim koje su na njegov račun izneli Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević. Na pitanje da li poznaje Miroljuba Jakovljevića, za koga Dinkić tvrdi da je bio najveći kupac cementa iz Novog Popovca, a da je na tom mestu naprasno nasledio Mihajlovićevu "Lutru", ministar policije odgovara: "Nikad nisam ni čuo za tog gospodina niti razumem o čemu se tu radi i šta je tu gospodin Dinkić hteo da kaže. Ako pokušava da uvuče firmu 'Lutra' u celu priču da bi čorba bila gušća, onda će morati te optužbe da dokaže na sudu, tako da bi bolje bilo da umesto tih insinuacija pripremi odgovore na pitanja koja ga čekaju", rekao je Mihajlović.

Ministar Mihajlović navodi i da će: "Koliko god se trudio da postane velik, Dinkić ostati upamćen kao mali štetočina".

Osim optužbi na račun Zorana Janjušević i Nemanje Kolesara da su prisvojili deo provizije u privatizaciji Novog Popovca, potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić još je izjavio da taj novac nije išao samo na privatne račune, već i za kupovinu poslovne zgrade u centru Beograda. Optužujući vrh Privrednog suda za umešanost u taj deo afere, Dinkić je naveo da je dodatnih 350 hiljada evra sa Janjuševićeve sejšelske firme iskorišćeno za kupovinu poslovne zgrade u Čika Ljubinoj 3, a da je kupac Janjuševićeva firma “Majron sejls”. "Sedište firme 'Centrokop' u likvidaciji je u Čika Ljubinoj 3. Dve hiljade kvadratnih metara je dato na licitaciju pod veoma nerazjašnjanim i čudnim okolnostima. Kupac zgrade bila je Janjuševićeva firma 'Majron sejls', registrovana pre nekoliko meseci u Beogradu. Ova zgrada, prema navodima poreske administracije, vredi tri miliona evra i na nju je trebalo da bude plaćeno oko 200.000 evra poreza. Mi nismo mogli da dođemo u uvid kupoprodajnog ugovora, koji je prema našem saznanju potpisao Goran Kljajević, predsednik Privrednog suda, pošto oni koji su bili za to nadležni nisu smeli takav ugovor da potpišu, da jedna of-šor kompanija kupuje zgradu od 2.000 kvadrata za svega 355.000 evra", rekao je Dinkić. Sa predsednikom Privrednog suda Goranom Kljajevićem za sada nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: