Bela kuća i Bler zadovoljni ubistvom Sadamovih sinova

Vašington, London --

Izvor: SRNA, Beta Svet
Podeli

Bela kuća saopštila je da je zadovoljna uspehom vojne operacije u Iraku tokom koje su ubijena dva sina Sadama Huseina, rekao je u sredu uveče portparol američkog predsednika Skot Meklelan. "Zadovoljni smo objavom ministarstva odbrane o akciji protiv Udaja i Kusaja. Te dve osobe su odgovorne za nebrojene zločine protiv iračkog naroda počinjene tokom više godina i više ne mogu sejati strah u Iraku", rekao je on. "Uspeh operacije mora biti pripisan američkim snagama, koje su sarađivale sa jednim iračkim građaninom. Čak i ako ima još mnogo posla u Iraku, Iračani mogu konstatovati da se postižu svakodnevni uspesi na putu ka boljoj i prosperitetnijoj mogućnosti", rekao je on.

I britanski premijer Toni Bler izjavio je da ubistvo sinova bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina predstavlja "veliki dan za novi Irak". "Njih dvojica bili su na čelu režima koji nije predstavljao pretnju samo zbog svog programa naoružanja, već i zato što je bio odgovoran za mučenje i ubistvo hiljada i hiljada nevinih Iračana", rekao je Bler novinarima tokom posete Hongkongu.

Huseinovi sinovi Udaj i Kusaj, inače i sami visoki funkcioneri bivšeg režima, ubijeni su u utorak uveče u žestokoj borbi sa američkim snagama u jednoj vili u Mosulu, na severu Iraka.

Vest o smrti sinova Sadama Huseina, Udaia i Kusaia, nije mogla doći u boljem trenutku za američkog predsednika Džordža Buša, čije je iračka politika proteklih nedjelja bila izložena oštrim kritikama, ocenjuje se u komentaru nemačke novinske agencije DPA. Predsedniku je hitno potreban napredak u stabilizaciji Iraka, u kojem pristalice starog režima skoro svakodnevno vrše napade na američke vojnike. Američki vojni zvaničnici naglašavali su da će se otpor okupacionim snagama razbiti čim budu uhvaćeni Sadam Husein i njegovi sinovi. Zato su američki vladini službenici još juče, pre konačne identifikacije, saopštili da će smrt Udaia i Kusaia biti "snažan signal iračkom narodu", da su prošli dani Sadamovog režima i da više nema povratka na staro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.