Kori Udovički izabrana za guvernera NBS

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2003.

09:35

Default images

Skupština Srbije izabrala je u utorak predveče dosadašnju ministarku energetike i rudarstva Kori Udovičku za novu guvernerku Narodne banke Srbije. Za izbor Udovički glasalo je 111 poslanika, šest je bilo protiv, a devet nije glasalo. Za Savet NBS, od 126 prisutnih poslanika, glasalo je 110, protiv je bilo pet, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 11 poslanika. Posle glasanja, predsednica Skupštine Srbije Nataša Mičić obavestila je poslanike da je primila ostavku Kori Udovički na ministarsko mesto.

Udovički je po izboru rekla da Zakon o Narodnoj banci nije savršen, ali da postavlja temelje institucije kakva bi NBS trebalo da bude: "Mi smo Zakonom o narodnoj banci Srbije počeli stvaranje jedne nezavisne i jake institucije sa vrlo jasno definisanim zadatkom. I meni je velika čast, velika odgovornost i profesionalni izazov to što sam došla na njeno čelo. I jako je važno da kažem da sam i kao ličnost potpuno odana stabilnosti nađe valute. Po tome mislim da je gospodin Dinkić puno uradio i zahvaljujem se na njegovom dopinusu", rekla je Udovički.

Ipak, nova guvernerka kaže da je teži deo zadatka tek sledi: "U istoriji Srbije bilo je mnogo puta dvogodišnjih perioda stabilizacije, ali ono što do sada nismo uspeli da uradimo je da održimo stabilnost cena. Za to su potrebne duboke privredne reforme, promene u strulturi i načinu na koji radimo, privrežujemo, pitanje šta pravimo i kako to prodajemo. Taj veliki zadatak može se realizovati samo ukoliko i Narodna banka i Vlada Srbije sarađuju na tom zadatku", rekla je Udovički.

 Kori Udovički rođena je u La Pazu, u Boliviji, 1961. godine, kao jedno od šestoro dece. Udovički je završila osnovnu i srednju školu u Beogradu, gde 1984. godine diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Potom odlazi u Ameriku, gde je 1988. godine magistrirala na Univerzitetu Jel, a godinu dana kasnije i doktorirala. Udovički se zaposlila u Međunarodnom monetarnom fondu i kao predstavnik te finansijske institucije radila je u Mozambiku i Bosni i Hercegovini, a od decembra 2000. do avgusta 2001. godine, je odgovorni ekonomista MMF za Jugoslaviju. Juna prošle godine imenovana je za ministarku rudarstva i energetike Srbije. Udovički nije član nijedne političke partije. Majka je troje dece i s porodicom živi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: