Sukob guvernera i vlade šteti državi

Izvor: B92

Petak, 11.07.2003.

19:40

Default images

Sukob guvernera Narodne banke Srbije Mlađana Dinkića sa srpskom vladom pravi veliku štetu zemlji, stvatra utisak političke nestabilnosti i otežava priliv stranog kapitala, ocenio je ekonomski stručnjak i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Kovačević je u izjavi agenciji Beta rekao da je sada pravo vreme za stvaranje zakona o NBS, koji će regulisati njen položaj. "Guverner bi hteo da očuva autonomiju NBS, kao i da ostane na tom mestu, ali je odavno propustio priliku da dobijemo bolji zakon o NBS", kazao je Kovačević. Govoreći o dosadašnjem radu guvernera, Kovačević je rekao da je "prošle godine guverner otpisao veliki deo kapitala NBS, i sveo ga na nepodnošljivih 38 miliona evra, pa će ministar (Božidar) Đelić morati da namiri taj kapital i osposobi centralnu banku".

"Uloga centralne banke je održanje stabilnosti domaće valute, efikasna kontrola poslovnih banaka i održanje likvidnosti plaćanja", kazao je Kovačević i dodao da "u tome nije zabeležen poseban napredak, jer stanovništvo i dalje u čarapama drži više novca nego što ga je u opticaju". "Dinar je, od početka mandata guvernera, tek početkom ove godine blago depresirao, a njegov kurs stabilizovan je na pogrešnom nivou, koji otežava izvoz i povećava uvoz strane robe", smatra Kovačević. Prema njegovoj oceni, pomeranje kursa, koga se plaše građani Srbije, ne bi imalo negativne posledice. "Da naši ljudi veruju kako dinar ima dobar kurs, ne bi držali četiri milijarde evra u slamaricama", zaključio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: