Vlada usvojila Predlog zakona o NBS

Izvor: B92

Petak, 11.07.2003.

09:15

Default images

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o Narodnoj banci Srbije i prosledila ga Skupštini na usvajanje. Prema najavama iz DOS-a, parlament bi trebalo da zaseda sledeće nedelje. Predstavljajući Predlog zakona, ministar finansija Božidar Đelić izjavio je da je osnovni cilj da se postigne i održi stabilnost cena, te da se očuva i finansijska stabilnost zemlje. Đelić je naglasio da će novi zakon omogućiti i jačanje nezavisnosti Centralne banke. U tom kontekstu, Narodna banka u obavljanju svojih funkcija neće primati niti tražiti upustva od državnih organa, rekao je Đelić i istakao da "Vlada neće ni predlagati niti imenovati rukovodioce Centralne banke". Ministar finansija je, međutim, još rekao da je Narodna banka Srbije "trenutno jedina takva institucija u svetu koja nema nikakav nadzor nad svojim radom". Predlog zakona zbog toga predviđa formiranje Nadzornog odbora: "Ono što je predloženo ovim Zakonom o Narodnoj banci Srbije, daje joj mnogo veću nezavisnost i autonomiju, tako što umesto da postoji jedan savet koji se bavi i odlukama koji se tiču poslova NBS i nadzorom nad onim što se dešava u Narodnoj banci, predlog je da se te dve funkcije odvoje i da postoji jedan monetarni odbor Narodne banke Srbije koji se bavi najosetljivijim pitanjima koji se tiču monetarne politike, kurs, obavezna rezerva, devizna politika, tržište novca, dakle sve ono što je najosetljivije i gde bi po ovome nacrtu sedeli i glasali samo rukovodioci Narodne banke. Sa druge strane predlaže se jedan savet koji bi bio od ljudi koji su spolja i koji se ne petlja u monetarnu politiku, nego vrši nadzor, u proseku jednom u tri meseca", kazao je Đelić.

Đelić je precizirao da će od 5 članova Nadzornog odbora, 3 predlagati guverner a dva Vlada. Zakon o Narodnoj banci predviđa da guvernera bira Narodna skupština, na predlog skupštinskog Odbora za finansije.

Na istoj konferenciji za novinare, premijer Zoran Živković je rekao da prema sadašnjem Ustavu, predsednik Srbije nema ingerencije da postavlja guvernera, pa se našlo rešenje da to čini odbor u parlamentu. Upitan zašto se žurilo sa donošenjem novog Zakona o Centralnoj banci, kada novi Ustav još nije završen, Živković je odgovorio: "U Srbiji ne postoji zakon o Narodnoj banci Srbije. Zakon o Narodnoj banci Savezne Republike Jugoslavije jeste verovatno najgori zakon o Narodnoj banci. To je zakon koji je pisan 1993. godine, bez ikakve kontrole, nadzora. Što se tiče toga ko predlaže guvernera, čuli smo da postoje u praksi tri ili četiri varijante. Jedna je da predlog za mesto guvernera da predsednik države, u našem je slučaju to nemoguće, zato što u Ustavu ne piše da to radi predsednik države. Druga je varijanta da to predlaže vlada, tj. predsednik vlade, što apsolutno ne bi bilo primereno našim uslovima. Treća varijanta je da to predlaže Odbor za finansije. I četvrta varijanta je da to predlaže monarh. To čekanje da se Ustav promeni, da bi se doneo zakon, jeste potpuno besmislena stvar", kazao je Živković.

Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić i devet članova njegovog kabineta uputili su u petak pismo premijeru i Vladi Srbije u kojem su naveli niz primedbi na predloženi zakon. Oni smatraju da bi usvajanjem tog teksta došlo do bitnih poremećaja u radu deviznog tržišta, smanjivanja deviznih rezervi, stvaranja uslova za formiranje crnog deviznog tržišta, nemogućnosti za adekvatno sprovođenje monetarne politike i nepoštovanja principa nezavisnosti Centralne banke. Guverner i njegovi saradnici predlažu osnivanje posebne komisije koja će, sa stručnjacima Narodne banke do kraja septembra, zajednički pripremiti nove verzije Zakona o Narodnoj banci i Zakona o bankama.

U emisiji Kažiprst Radija B92, Mlađan Dinkić optužio je Božidara Đelića da je manipulisao informacijama koje je saopštavao Vladi, ali i njemu: "Godinu dana on radi na tom zakonu a da ja o tome nisam ništa znao. Od juna su stizali mejlovi njegovih saradnika koji su mi govirli 'Đelić priprema sa svojim ljudima zakon o Narodnoj banci' – u junu prošle godine. Ja sam rekao: 'Nemojte, molim vas, pa on mi je jedan od najboljih prijatelja, kako može neko da ti radi nešto a da te makar ne obavesti'', i, drugo, koji bi njemu motiv bio da on radi zakon koji uopšte ne reguliše rad njegove institucije, jer on ima mnogo poslova u svom ministarstvu. Ja u to nisam verovao sve do marta ove godine. Nažalost, kasnije su mi i drugi to potvrdili, od gospodina Radovića, koga je on svojevremeno, da tako kažem, pustio niz vodu kada je otkrio veliku korupciju u Vladi, do nekih drugih njegovih prijatelja. Jednostavno, iz kog razloga je on to radio? Pričali su mi da ima nekih ucena, da ima nekih fotografija koje bi pustili ako on to ne bi radio. U svakom slučaju, ja sam mu govorio ‘ako si to radio...’, ali nije smeo nikada da kaže. Sećate li se kada je bila ona polemika ko je uradio zakon, a sasvim je sigurno – 11. juna je Vlada dala nalog da se zakon uradi, 19. se pojavio Nacrt zakona, nije moglo 108 članova da se uradi kratko. No, to nije važno, to je samo moje razočaranje, to je moja lična stvar. Dakle, to je moralni aspekt, najgore što je uradio jeste da je sinoć rekao da je usaglasio Zakon sa ekspertima Narodne banke Srbije, upravo zbog toga su svi moji direktori potpisali ovo pismo jer ja mislim da on daje lažne informacije Vladi. On govori Vladi da je zakon dobar, da je ugradio primedbe MMF-a, a nije ih ugradio – laže", kazao je Dinkić.

Premijer Živković je naveo da u Vladi ne postoje nikakve tajne i da je najveća tajna u zemlji iznos plata u Narodnoj banci Srbije: "Ja sam kao član Savezne vlade dve godine postavljao pitanje kolike su plate u Narodnoj banci, i nikada nisam dobio odgovor. Čak nije prosleđen ni penzionom fondu obrazac za 2002. godinu, iz koga bi moglo da se vidi kolike su plate, a to je zakonska obaveza. Finansijski plan Narodne banke je najtajniji dokument koji postoji. Donosi ga sam guverner, na njemu piše: prihodi su, recimo, 18 milijardi, rashodi su 18 milijardi i tačka. Ništa više. Kakvi prihodi, iz kojih delatnosti, kakvi troškovi, ništa. Naš budžet je verovatno na 100 stranica i treba da bude još širi i detaljniji, a naša Narodna banka Jugoslavije je imala finansijski plan od 2 rečenice i koji donosi sam guverner", kazao je Živković.

Guverner Dinkić u razgovoru za B92 kaže da očekuje da će usvajanjem novog Zakona biti smenjen i najavljuje intenzivniju političku aktivnost tokom koje će, kako je upozorio, javnosti otkriti i svoja saznanja koja sada ne može do kraja da iznese jer je državni funkcioner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: