Buš brani američke razloge za rat protiv Iraka

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2003.

09:04

Default images

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da ostaje uveren da je rat u Iraku bio opravdan, iako je Bela kuća priznala da je bila greška optužiti Sadama Huseina da je pokušao da kupi uranijum od Nigera. "Nema sumnje u mojoj glavi da će, kada sve bude rečeno i urađeno, činjenice pokazati svetu istinu", rekao je Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Južnoafričke Republike Tabom Mbekijem. Bela kuća je priznala da se Buš oslanjao na sada osporene informacije kada je u januarskom govoru o stanju nacije rekao da irački lider pokušava da kupi uranijum od Nigera za svoj program naoružanja. Portparol Bele kuće Ari Flajšer rekao je u sredu da je to bila "samo jedna rečenica" u širem kontekstu i da "slučaj" protiv Iraka ostaje validan.

S druge strane, Velika Britanija brani sopstvene navode da je Sadam tražio uranijum od Nigera, navodeći da su njeni podaci odvojeni od informacija koje je koristio Vašington. "Naše informacije dolaze od dobrih, proverenih izvora", rekao je portparol britanskog premijera, ali i odbio da navede izvor tih informacija.

Od rušenja režima Sadama Huseina, 9. aprila, SAD i Velika Britanija nisu uspele da nađu dokaze o postojanju oružja za masovno uništenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: