Savet BU traži ostavku, Radojković je ne da

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2003.

09:13

Default images

Većina članova Saveta Univerziteta u Beogradu, zaključila je da bi član Saveta za radiodifuziju Miroljub Radojković trebalo da podnese ostavku. Međutim, profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković u izjavi za Radio B92 objašnjava da on nije u obavezi da postupi prema toj odluci, jer ga Savet beogradskog Univerziteta nije ni imenovao za mesto u Radio difuznom savetu. "Moj predlog za ovo mesto dolazi od Rektorske konferencije, što znači od šest univerziteta u Srbiji, a ne samo od jednog univerziteta, niti od njegovog Saveta. Isto tako, o tom mestu na kome se nalazim odlučuje Skupština Srbije. Prema tome, jedino Skupština može da me smeni ili ja mogu sam sebe da smenim tom pisanom ostavkom, koja je onda neopoziva", rekao je Radojković.

Radojković je kazao i da zaključak Saveta Univerziteta predstavlja pritisak na pogrešnu osobu. "Prava tema i pravo mesto jesu drugi članovi Saveta, od kojih treba tražiti ostavke, pošto mi se čini da ja nisam ni nezakonit, niti nestručan, niti u sukobu interesa. Međutim, tačno je to da sam ja rekao da mi treba njihovo mišljenje i da ću o ostavci odlučiti sam. Ali, to je bilo onoga dana kada smo kolega Vodinelić i ja propali na glasanju iznoseći određene zahteve. Mislim da je kolega Vodinelić pogrešio što je tada dao ostavku, pošto će se to što smo mi zahtevali dogoditi u ovoj i narednoj nedelju", rekao je Radojković.

Podsećamo da je Miroljub Radojković javno zatražio da se rektori univerziteta u Srbiji, koji su ga kandidovali u Savet za radiodifuziju, izjasne o njegovoj ostavci na članstvo u tom telu.

Rektor beogradskog Univerziteta umetnosti Milena Dragićević – Šešić izjavila je za Televiziju B92 da bi dobro rešenje za rešavanje situacije u Savetu za radiodifuziju bilo izglasavanje potpuno novog sastava Saveta. "Ne bi nama bio problem, kao Rektorskoj konferenciji, da imenujemo nove kandidate, parlament bi mogao u roku od mesec dana da donese odluku, to bi isto važilo za ceo nevladin sektor. Znači, ceo postupak bi mogao i da se ponovi, ako bismo mi svi radili odgovorno svoj posao", rekla je Šešić.

Kako je najavljeno, sednica dva Skupštinska odbora, Zakonodavno-pravnog i Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o tri sporna člana Saveta za radio difuziju - Nenadu Cekiću, Vladimiru Cvetkoviću i Goranu Radenoviću, trebalo bi da bude održana krajem ove nedelje.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije Ivan Andrić rekao je za Televiziju B92 da će poslanici DOS-a najverovatnije prihvatiti incijativu DSS-a da Skupština preispita odluke o izboru tri sporna člana. "Sada vidimo razne inicijative, koje se tiču Saveta – od raspuštanja celog Saveta, pa do drugog ekstrema da ne treba ništa raditi i da treba ostaviti Savet takvim kakav je. Ja mislim da su obe te ideje loše. Mi smo u ovom trenutku vrlo blizu tome da podržimo predlog DSS-a i da DOS kao većinska koalicija u Parlamentu da dovoljan broj potpisa, kako bi se to odmah našlo na dnevnom redu", rekao je Andrić.

Inače, od konstituisanja Saveta za radiodifuziju dva predstavnika civilnog sektora - Snježana Milivojević i Vladimir Vodinelić, podneli su ostavku na članstvo u tom telu. Nevladine organizacije su najavile da će narednih dana izabrati novog predstavnika i da će predlog podneti Skupštini čim se na dnevnom redu nađe bilo kakva rasprava o Savetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: