Vajt: Vlada da obnovi poverenje u Savet za radiodifuziju

Izvor: B92, BBC

Nedelja, 29.06.2003.

12:40

Default images

Međunarodna federacija novinara smatra da bi Vlada Srbije trebalo da dokaže da podržava funkcionisanje slobodnih medija. Zboog toga bi srpska Vlada trebalo da uzme u obzir brojne primedbe na račun izbora tri sporna člana Saveta za radiodifuziju, izjavio je  generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Ejden Vajt, u razgovoru za Bi-Bi-Si. "Ako to znači preispitivanje cele procedure imenovanja članova Saveta za radiodifuziju, kako bi se obnovilo poverenje javnosti, onda bi Vlada to vrlo brzo i morala da uradi. Mislim da je veoma važno da se preduzmu mere koje će osigurati poverenje javnosti, i da Vlada tu ima istinsku odgovornost", kaže Ejden Vajt.

Prvi čovek Međunarodne federacije novinara takođe je rekao da se "teškoće u radu Saveta za radiodifuziju shvataju donekle i kao znak želje nekih srpskih političara da kontrolišu elektronske medije".Šef vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović poslednjih je nedelja podneo sudske tužbe protiv redakcija i novinara listova NIN,  Vreme i Večernje novosti, kao i protiv  RTV B92. Već je dobio sudski proces protiv urednika Blic Njuza. U jednom od tih sporova intervenisao je američki ambasador u Beogradu Vilijem Montgomeri, koji je potvrdio navode nedeljnika NIN protiv Popovića. Vladini funkcioneri su međutim uzeli u zaštitu svog službenika. Hoće li međunarodni zvaničnici insistirati od Vlade Srbije da ispoštuje primedbe na sporne članove Saveta za radiodifuziju, BBC je pitao Ejdena Vajta: "Mislim da nema sumnje da je zbog onoga što su mediji na Balkanu, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, činili u prethodnih 10 godina, Zapad zaista zainteresovan za to kako će mediji funkcionisati u budućnosti. Zapad nikako ne želi da se ponove problemi iz prošlosti. Pitanje kako se upravlja medijima u Srbiji je veoma važno. Stoga je važno i da srpska Vlada pokaže međunarodnoj i domaćoj javnosti da je spremna da aktuelne probleme brzo reši", zaključio je Ejden Vajt, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: