Živković: Moguć državni konsenzus za integraciju u Evropu

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2003.

12:06

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da u zemlji može da bude postignut državno-politički konsenzus za ostavrivanje integracija u Evropu. Na samitu Evropske Unije u Solunu, nedvosmisleno je potvrđeno da više nema dileme kako su države zapadnog Balkana dobrodošle u Uniju", rekao je Živković u intervjuu za "Politiku". "Ako postoji i jedan promil mogućnosti da do 2007. godine uđemo u EU, mi to moramo da iskoristimo, pogotovo što smo po makroekonomskim pokazateljima isti lil bolji od Bugarske ili Rumunije", rekao je Živković.

On je rekao da bi do jeseni mogla da bude izrađena studija o izvodljivosti, a da do početka 2004. Srbija i Crna Gora budu blizu ugovaranja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Živković je rekao da u Solunu, možda jedino izneverene nade Beograda u pogledu finansiranja procesa pristupanja i približavanja EU. "Grčka je predlagala da to bude 300 miliona evra, inicijalni predlog Evropske komisije bio je 200 miliona evra, a došlo se do cifre od 210 miliona evra. I to ne samo za nas, nego i za sve zemlje zapadnog Balkana u tri naredne godine", rekao je Živković.

Premijer Živković je rekao da su odnosi SCG sa susedima na najvišem nivou, a kao jedini problem naveo je tužbu BiH i Hrvatske protiv SR Jugoslavije. "Tu teško mi možemo da učinimo nešto. Očekujemo da druga strana razume da takve tužbe ne vode ka jačanju regionalne saradnje", rekao je Živković.

U regionalnoj saradnji na Balkanu, rekao je srpski premijer, postoji samo još jedan ogroman problem, koji jeste problem i Srbije i Crne Gore, i regiona, i Evrope, i celog sveta, i koji se zove Kosovo i Metohija". Živković je takođe rekao da su prioritetne teme u razgovorima o Kosovu bezbednost, pre svega Srba koji su ostali na KiM, zatim povratak izbeglih. On je takođe rekao da bi bilo najbolje da razgovori budu vođeni u dva paralelna nivoa. "Jedna ekipa pregovarača razgovarala bi o najvažnijim pitanjima, o bezbednosti i povratku, dok bi u drugoj ekipi bili ljudi zaduženi za konkretne poslove u energetici, u saobraćaju i slično", rekao je Živković. On je ocenio da "je rano implementirati konačan status, jer ga ne znamo. Do njega moramo da dođemo kroz zajedničko sagledavanje i analizu šta je konaco rešenje koje garantuje da se neprijateljstva više nikada neće ponoviti, da nikada nećemo morati da ponovo pregovaramo oko nečega što je posledica rata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: